GENEL HUKUKGÜNCEL HABERLERMahkeme Usul Kanunları

Grafoloji Teknikleri Nelerdir? Grafoloji Nasıl Uygulanır?

Grafoloji, bir el yazısından, yazanın karakterini ve duygularını belirleme yöntemi olarak tanımlanıyor. El yazısı yazılar veya kişisel işaretler ve imzalar gelişigüzel inceleniyor. Böylece uzmanlar, yazan kişinin o anda ne hissettiğini, kişisel özelliklerini ve ruh halini anlayabilme şansına sahip oluyor. Ayrıca grafoloji, el yazması bir eserin yazarını belirlemede kullanılıyor.

Her birimizin el yazısı birbirinden farklı. Harflerimiz ise ayırt edilebilir özelliklere sahip. Özgün karakterlere rastlamak olası. Hatta iki kişinin aynı el yazısına sahip olması neredeyse imkansız olduğundan, buna bir çeşit parmak izi de diyebiliriz.

İsteyerek el yazımızı değiştirmeye kalkışsak bile, kendiliğinden gelen çizgilere karşı koymak neredeyse olanaksız. Bu nedenle grafoloji, bazı hukuki süreçlerde suçluları bulmayı sağlayan önemli bir role sahip. Ayrıca, el yazısı uzmanların yazan kişi hakkında karakteristik bazı özellikleri anlamasına yardımcı oluyor.

”Sizden Gelenler” adlı bir bölüm açtığımızı hepiniz görmüşsünüzdür artık. Bilge Özdemir isimli arkadaşımızda bu bölüme katkı sağlamak ve sizle bildiklerini paylaşmak amacıyla bir yazı yolladı bize. Çıkarım Yapma Bilimi’ne oldukça yararlı bu yazı bakalım neymiş:

Grafoloji yazı tipinden karakter analizi yapma bilimidir. Bunu yazarken daha çok okulda olan okuyucuların okuyacağını düşünerek yazdım. Grafoloji şu anda adli vakalarda da sık sık kullanılan bir yöntemdir. Her insanın kendine özgü bir yazı tipi vardır tıpkı parmak izi gibi. Bu kısmı fazla uzatmadan ayrıntılara geçiyorum.

•EĞİM
-El yazısının sağa doğru eğimi

Kişinin iletişim yeteneğinin çok olduğunun göstergesi olarak yorumlanıyor. Örneğin kişi daha arkadaş canlısı, yönlendirici, sorumluluk sahibi, girişken olma eğilimi taşıyordur. Aynı zamanda satış yapmaya, kontrolü elinde tutmaya, sevilmeye destekçi olmaya kadar giden birçok olasılığı barındırır.

-Yazı sağa doğru eğildikçe

      Kişinin kararlarında duygularının etkisinde kalma özelliği artar.

-El yazısının genel olarak dikliği

      Kişilik bağımsızlığına,sınır tanımazlığa işarettir.

-Sola eğilen el yazısı

      Duygusal olarak ihtiyatlılığı gösterir. Bu tipteki el yazısının sahibi,öncelikle her detayı doğrulama ihtiyacı duyar. Başkalarının herhangi bir söz vermeye zorlamasından hoşlanmaz.

•BÜYÜKLÜK

-Büyük el yazısı

       Büyük yazı yazan kişiler daha çok dışa dönük dost tavırlı kimselerdir. Bu tip yazı yazan kişi yabancılara karşı daha mesafeli olmayı seçse de öz güvenle hareket eder çekingenliğini kesinlikle karşı tarafa belli etmez.

-Küçük el yazısı

  Mantığı temsil etmenin yanı sıra karşıt görüşlü kimselere de acımasız olmayı ifade eder. Akademik ve zihinsel uğraşılardan hoşlanan kişilerde bu tip el yazısı görülür.

-Hem küçük hem zarif el yazısı

Kişinin kendi düşünce tarzına uygun olmayanlarla da iyi bir iletişim kurması mümkün değildir. Bu kişiler sosyal olarak kabul görmüş kuralları yıkmak konusunda zorlanırlar.

•BASKI

-Koyu harfler

Koyu harflerle yazan kişiler verdikleri sözü yerine getirmek için her türlü yolu denerler. Bu konuda oldukça titizdirler. Ve etrafında olup biteni ciddiye alırlar.

-Çok koyu harfler

Kişinin gerginliğinin, eleştiriye karşı çok çabuk sinirlenebileceğinin ve küçük imalardan bile alınganlık göstermenin ifadesi olarak yorumlanıyor. Bu kişiler önce tepki gösterir sonra soru sorarlar.Ve duygusal tepkilerini devam ettirirler bir bakıma hafiften bir dengesizlik söz konusudur.

-Çok silik ve ince yazılar

Kişinin ortama ve insana olan hassasiyetini temsil ediyor. Ama yazı aynı zamanda kaba saba ve şekilsiz ise kişi kendi duygularını dahi kontrol edemiyor demektir ve sönük bir yaşam tarzı sürdürüyordur.

 BAZI HARFLERDEKİ SIRLAR

•L,T ve H harflerindeki sırlar

-Bu harflerin üstünün uzun olması

Kişinin hedef ve mevcut bir hırsının olduğunu gösterir.
Ancak üst tarafı fazla uzun l,t ve h’ler kişinin başarması gerektiğini düşündüğü meselede gerçek dışı beklentiler içinde olabileceği anlamına gelir.

-Bu harflerin üst tarafının oranlı bir şekilde kuyruklu olması

Kişinin her şey üstünde etraflı bir şekilde düşündüğünü ve hayal gücünü düzgün kullandığını gösterir.

-Kıvrımın enli olması

Kişinin yeni fikirler üretme ve bunların üzerinde çok fazla düşünme eğilimini ortaya koyar.

-Üst kıvrımın tekrar harfe geri dönmesi

Kişinin hayal gücünü kullanmaktan kaçındığını ve elindeki işi bitirebilmek için minimum erekliliklerle kendini sınırladığını gösterir.

•G,Y ve P harflerindeki sırlar

-Kuyruğun dik olması

Kişinin sabırsızlığını ve hiperaktif bir yapıya sahip olduğunu gösterir.

-Kuyruğun basık olarak yuvarlanması

Kişinin bir olay karşısında saldırganlık ve yüzleşmekten uzak durmak istediğini ortaya koyar.

-Kuyruğun bastırılarak yazılmış tam bir kanca halini alması

Kişinin enerjisinin ve para kazanma isteğinin göstergesidir.

-Kuyruğun bastırmadan tam bir kanca halini alması

Kişinin güvenlik ihtiyacını ve korkaklığını gösterir.

•KELİMELER ARASINDAKİ MESAFE

-Kelimeler arasındaki mesafelerin fazla olması

“Bana nefes alacak alan bırak” mesajını içerir.O kişinin bir süre yalnız kalması gerekmektedir.

-Kelimeler arasındaki mesafenin daha az olması

Kişinin başkalarıyla birlikte olma isteğini ortaya koyar.Ama böyle yazan insanlar zaman zaman gereksiz bir kalabalığa neden olabilirler ve dayatmacı bir kişilik sergileyebilirler.

•SATIRLAR ARASINDAKİ MESAFE

-Satırların arasının açık olması

Olaylara sakin ve geniş perspektiften bakma eğilimini ortaya koyar.

-Satır aralarının dar olması

Kişinin hareketi sevdiğini ve her türlü eylemin içinde olmaktan hoşlandığını gösterir.

-Satır araları dar olup,harfler arasındaki bağlantı çok sık değilse

Kişi baskı altında sükunetini koruma disiplinine sahiptir.Çabuk sinirlenmez ama sinirlendiği zaman çok fazla zarar verir etrafındakilere.

•SAYFA KENARINDAKİ BOŞLUK

-Sayfanın sol tarafındaki boşluk

Kişinin köklerinin ve ailesinin sıklığını gösterir.

-Sağ taraftaki boşluk

       Diğer insanları ve geleceği temsil eder.

-Tepedeki boşluk

Kişinin hedef ve hırslarıdır.

-Sayfanın dibindeki boşluk

Enerji içgüdü ve pratiklik anlamına gelir.

-Sayfanın sol tarafında geniş bir boşluk bırakılması

Hareketliliği sürdürme isteğini ortaya koyar.

-Soldaki mesafenin az olması

          Kişinin temkinlilik ve hazır olmadığı takdirde bir şeyleri yapmaya zorlanmaktan kaçınma isteğini kendi başına buyrukluğunu gösterir.

-Sağ taraftaki boşluğun az olması

Kişinin sabırsız olduğunun göstergesidir. Ve bir an önce işe başlayıp işi bitirme eğilimini yansıtır.

-Sağda geniş bir boşluk bırakılması

Bilinmeze karşı korkunun mevcudiyetini ortaya koyar. Her şeyi net isteyen bir kişilik olduğunu gösterir.

Bunların hepsi bir anda öğrenilebilecek şeyler değil, çıkarımlarda da olduğu gibi pratik yaparak ve biraz da zihin sarayımızdan yardım alarak belli bir süre sonunda ezberleyebileceğimiz şeyler. Bunun ve bu gibi şeylerin sayesinde çıkarımlarımızın daha doğru olmasını sağlayabileceğimize inanıyorum.

Siteniz hakkında ki düşünceme gelince; bu bilgileri sizin sayenizde edindiğim için sizlere çok teşekkür ederim. Yabancı sitelerde de bu tür bilgiler var ama İngilizce olduğu için yeteri kadar anlamıyorum, siz bu bilgileri bizlere sunuyorsunuz ayrıca Youtube’daki dersleriniz de faydalı. Kısacası her türlü faydanız için size teşekkür ederim.

kaynak:çıkarımyapmabilmi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.