Devlet Memuru

Eşi doğum Yapan Memura Verilen Mazeret İzni

personel-6

Eşi doğum Yapan Memura Verilen Mazeret İzni

            657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 104 üncü maddesinin (B) bendi gereğince; “Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilir.” hükmü yer almaktadır. Erkek memurun bu izni talep etmesi gerekir, eğer talepte bulunmaz ise izin verilmeyecektir. Doğumun tatil günlerinde gerçekleşmesi halinde, memura doğumu takip eden iş günlerinde bu izin verilecek, fakat doğumdan sonraki üç günlük süreye tatil günleri de dahil edilecektir. Nüfus ve hastane işlemleri nedeniyle bu iznin iş günlerinde kullandırılması memurlar için faydalı olacaktır. (Dinç, 2001)

Çocuğun ölü doğması veya doğduktan sonra ölmesi halinde erkek memura mazeret izni verilip verilmeyeceği konusunda; 657 sayılı devlet Memurları Kanunun değişik 104 üncü maddesinin (B) fıkrasında, erkek memurun karısının doğum yapması sebebiyle üç gün izin verileceği belirtilmiş bu izin çocuğun ölü veya canlı doğması gibi bir şarta bağlanmamıştır.

Sayıştay Genel Kurulunun, 21.05.1973 tarih ve E.1973/2,K.3671/2 sayılı kararında, “Devlet memurlarına, aynı ay içinde doğan ve ölen çocukları için, ölüm yardımı ödeneği verilmesi” gerektiği belirtilmektedir,

5.4.1979 tarih ve e.1979/2,K.3986/1 sayılı içtihadı birleştirme kararında ise ister canlı olarak dünyaya geldikten sonra ölmüş olsun ister miadında (180–300 gün) ölü doğmuş bulunsun her iki halde bazı masraflar yapılacağından ölü doğana çocuklar için de aile yardımı ödeneği verilmesi zorunlu bulunmaktadır.

Devlet memurlarına miadında ölü doğan çocukları için de 657 sayılı Kanun hükümlerine göre ölüm yardımı ödeneği verilmesi gerektiğine ve içtihadın bu yolda birleştirilmesine karar verildi.” denilmektedir.

Doğum ile beraber ölüm olayının da vuku bulması veya ölü doğum halinde memurun, 657 Kanunun 104/C fıkrasındaki beş günlük mazeret iznini kullanıp kullanamayacağı konusunda ise, anılan bentte memurun çocuğunun ölümü halinde beş gün izin kullanabileceği belirtilmiştir. Her ne kadar çocuk canlı olarak doğmasa da ortada bir ölüm olayı mevcut bulunduğundan, memurun ölüm olayı nedeniyle 657 sayılı Kanunun 104/C fıkrası hükmünce beş gün mazeret izni kullandırılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir. Sayıştay Genel Kurulunun yukarda belirtilen içtihadı birleştirme kararında içtihadın memurun lehine olan durumun uygulanması yönünde olmuştur.

Çocuğun doğumdan birkaç gün sonra ancak üç günden önce ölmesi halinde çocuğun yaşadığı güne kadar doğum izni, ölüm tarihinden itibaren ise ölüm için belirlenen mazeret izninin kullanılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.