Özel Tüketim VergisiVERGİ MEVZUATI

Engelli Aracı ÖTV Uygulaması

Sayı:

B.07.0.GEL.0.52/5200.07.131-8526

Tarih:

23/02/2005

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI  :B.07.0.GEL.0.52/5200.07.131

KONU:

…………………………

Merkez/KIRIKKALE

İLGİ: Devlet Bakanlığına gönderdiğiniz ve ilgisi nedeniyle Bakanlığımıza intikal eden ………. tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçeniz incelendi.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5228 sayılı Kanunun 21. maddesi ile  değişik 7/2 maddesine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler ile bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabı beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere vergiden istisna edilmiştir.

Konuyla ilgili olarak, 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 7 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğiyle değişik (7.2.1.2) bölümünde açıklandığı gibi, Kanunda belirtilen araçların;

Bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiş olup, bu durumda sakatlık derecesinin %90 ve üzerinde olması aranılmamaktadır.

Sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı da ÖTV’den müstesnadır. Bu istisna uygulamasında, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporunun, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek  ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmekte olup, araçta özel bir tertibat yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden sakatlığınızın sol ayağınızda bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, sol ayakla kullanılan  debriyaj pedalı olmayan otomatik vitesli aracı özel bir tertibat yapmaksızın hareket ettirmenizin mümkün olması halinde, otomatik vitesli bir aracı ilk iktisabınızda Kanunun 7/2 maddesinde  düzenlenen istisnadan yararlanılması imkanı bulunmamaktadır.

Hareket ettirici özel bir tertibat yapılmaksızın kullanmanızın mümkün olmadığı yukarıda bahsi geçen araçlarda hareket ettirici özel tertibat yaptırarak iktisap etmeniz halinde istisna uygulanabileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.