KARİYERYök Mevzuat

Ek Ders Ücreti Ödemesiyle İlgili Olan Kavramlar Nelerdir?

memur-11

Ek Derslerde Kullanılan İfadeler

 

Ek ders ücretlerine ilişkin mevzuat ve uygulamalar anlatılırken, bu süreçte sık sık değineceğimiz bazı ifadeleri aşağıda tanımlamakta yarar görmekteyim.

 Öğretim Elemanları: Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ile öğretim yardımcılarıdır.

Öğretim Üyeleri: Yükseköğretim kurumlarında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentlerdir.

(1) Profesör: En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir.

(2) Doçent: Doçentlik sınavını başarmış akademik unvana sahip kişidir.

(3) Yardımcı Doçent: Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip kişidir.

 Öğretim Görevlisi: Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.

Okutman: Eğitim – öğretim süresince çeşitli öğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak belirlenen dersleri okutan veya uygulayan öğretim elemanıdır.

Öğretim Yardımcıları: Yükseköğretim kurumlarında, belirli süreler için görevlendirilen, araştırma görevlileri, uzmanlar, çeviriciler ve eğitim – öğretim planlamacılarıdır.

Ön Lisans: Ortaöğrenime dayalı, en az dört yarıyıllık bir programı kapsayan ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk iki kademesini teşkil eden bir yükseköğretimdir.

Lisans: Ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimdir.

Lisans Üstü: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlilik eğitimlerini kapsar.

Normal Örgün Eğitim: Normal mesai saatleri içerisinde, öğrencilerin eğitim-öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etmek zorunluluğunda oldukları bir eğitim-öğretim türüdür.

İkinci Öğretim: Yükseköğretim kurumlarında normal örgün öğretimin bitimini takiben yapılan bir örgün öğretimdir.

İkinci Lisansüstü Öğretim: Normal lisansüstü öğretimin bitimini takiben veya yaz aylarında yapılan lisansüstü öğretimdir.

Maaş karşılığı haftalık ders yükü: Yükseköğretim Kurulunca saptanan usul ve esaslar ile öğretim faaliyetleri denklikleri esas alınarak bir öğretim elemanının haftada ücret almaksızın vermek zorunda oldukları ders ve diğer faaliyet saatleri toplamıdır. 2547 sayılı Kanunun 36 ıncı maddesinde haftalık maaş karşılığı ders yükü, öğretim üyeleri için;10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için ise;12 saat olarak belirlenmiştir.
Teorik Ders:

Haftalık ders programında yer alan günü, saati ve yeri belirlenmiş, öğrenciye hitap eden, öğretim elemanının aktif olarak katıldığı eğitim-öğretim faaliyetleri olup, her saati bir ders yüküne eşdeğerdir. Bu dersler önlisans, lisans ve lisansüstü (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, sanatta yeterlik) düzeyde açılabilir.
Diğer Faaliyetler: Teorik dersler dışındaki tüm eğitim-öğretim faaliyetlerini kapsar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.