Borçlar HukukuGENEL HUKUKGÜNCEL HABERLER

Doğmamış Alacaklar Temlik Edilebilir mi?

Doğmamış alacak devredilebilir mi?

Türk Borçlar Kanunu (yeni borçlar kanunu) 191’inci maddede konu ile ilgili açıklama yapılmıştır…..

“IV. Garanti

1. Genel olarak

MADDE 191- Alacak, bir edim karşılığında devredilmişse devreden, devir sırasında alacağın varlığını ve borçlunun ödeme gücüne sahip olduğunu garanti etmiş olur.

Alacak bir edim karşılığı olmaksızın devredilmiş ya da kanun gereğince başkasına geçmişse, devreden veya önceki alacaklı, alacağın varlığından ve borçlunun ödeme gücünden sorumlu değildir.”

Söz konusu maddeye göre; Alacak, bir edim karşılığında devredilmişse devreden, devir sırasında alacağın varlığını ve borçlunun ödeme gücüne sahip olduğunu garanti etmiş olur. denilmektedir.

Buna göre alacak, yapılması gereken bir iş karşılığı devredilmişse, yani bir iş yapılacak ve bunun karşılığında bir alacak oluşacaksa; bu takdirde bu oluşacak alacak devir edilebilir ve devir eden bu alacağı garanti etmektedir….

Ancak doğması muhtemel olan bir alacakta, alacağın doğumu bir edime bağlı değilse; bu takdirde devir edilen alacağın varlığı yada borçlunun ödeme gücünden devreden sorumlu değildir…

sonuç olarak doğmamış alacakların temlikinde; devirden önce somut bir borç alacak ilişkisi olması gerektiği; ancak bu durumda devir alan için bir kesinlik olacağı;

eğer ortada somut bir borç alacak ilişki yoksa bu takdirde alacağın devredilmesi halinde, borçla ilgili bir garanti durumu ortaya çıkmayacaktır……..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.