LIFE STYLE

Amerika’ya Nasıl İltica Edilir?

Amerika-1

Amerika’ya Nasıl İltica Edilir?

Her yil Amerika’da binlerce kisi, ya gecmiste asagidaki nedenlerden birisi yuzunden kotu muameleye maruz kaldigi gerekcesiyle ya da gelecekte kotu muameleye maruz kalma korkusundan dolayi ilticaya (siginma hakki) başvuruyor:

  • Irk
  • Din
  • Milliyet
  • Sosyal grup üyeliği
  • Politik gorus

Turkiye’den Amerika’ya her yil onlarca kisi iltica etmektedir. Turkiye’den iltica edenlerin ait olduklari gruplar su sekilde özetlenebilir:

  • Aile ici şiddet gormus kadınlar
  • Gay, Lesbiyen, Transeksuel, ve biseksuel kisiler
  • Kürtler
  • Aleviler
  • Akli hastaligi bulunan kisiler (cogunlukla cocuklar ve kadınlar)
  • Diğer azınlıklar

Amerika’da ilticaya basvurmak icin ilk sart fiziken Amerika’da olmaktir. Amerika disindan ilticaya basvurulamaz [eger kisi Turkiye’den cikmis ve Amerika disinda baska bir ulkedeyse ozaman ya o ulkede ilticaya basvurabilir, ya da Birlesmis Milletler’e multeci olmak icin basvurabilir).

Amerika’da ilticaya basvurmanin ikinci sarti ise basvurunun Amerika’ya son giristen itibaren bir yil icinde yapilmasidir. Bu kuralin istisnalari vardir. Bunlardan en cok karsilasilan ise Amerika’da yasal statunun korunmus olmasidir.

Amerika’da iltica davalarında her hangi bir delil yukumlulugu yoktur. Ancak basvuran kisinin anlattigi olanlara iliskin delili varsa (ornek olarak polis raporu, hastane raporu gibi) iltica davasına yardimci olur. Ancak böyle bir zorunluluk yoktur.

Iltica davalarında en onemli unsur başvuran kisinin doğruları anlatması ve inandiriciligidir. Başvuran kisinin yazili ifadesi avukatiyla birlikte hazirlanir, uzerinde calisilinir. Eğer mümkünse başvuran kisinin yakınlarından veya arkadaşlarından da yazili ifadeler alınır. Bu kisilerin Amerika’da olmaları gerekmez.

Eğer varsa kisinin iddiasina iliskin resimler, web sayfalari, uyelikler gibi dokumanlar da iltica dosyasina eklenir. Ayrica basvuran kisinin iddiasinin temelini oluşturan olaylara iliskin haberler, insan haklari raporlari, Amerika Dis Isleri Bakanligi raporlari gibi ulke kosullarini açıklayan raporlar toparlanır ve iltica dosyasiyla birlikte sunulur.

Basvuru yapildiktan sonra kisinin legal status bitse bile, iltica dosyasi hakkinda karar verilene kadar kisi Amerika’da kalabilir.

Eger ilticaya basvurulmasinin uzerinden 150 gun gecmis ve basvuru halen beklemedeyse, kisi Amerika’da calisma iznine basvurabilir ve 180 inci gunden itibaren – ve eğer calışma izni onaylanmışsa – Amerika’da calışma hakki kazanır.

Iltica davalarında son asama Iltica Ofisi’nin kisiyi gorusmeye cagirmasidir. Bu gorusmede iltica gorevlisi basvuran kisiye iltica etme sebebiyle ilgili detayli sorular sorar. Basvuran kisinin avukati da gorusmede kisiyle birlikte bulunur. Eger kisinin Ingilizce’si yeterli degil ise, tercuman kullanilir.

Bu asamada en onemli unsur, basvuran kisinin gorusmede anlattiklarinin, yazili ifadesindeki olaylarla celismemesi ve tamamen dogrulari anlatmasidir. Diger onemli bir unsurda, basvuran kisinin iltica gorevlisini gercekten Turkiye’ye dönmekten korktuğuna ikna etmesi gerekir.

Iltica gorusmesinden itibaren genelde 15 gun icinde karar aciklanir. Eger kisinin iltica başvurusu kabul edilmişse, kisi Amerika’da yasamaya hak kazanır.

Iltica basvurusunun kabulunden tam olarak bir yil sonra kisi yesil karta basvurma hakki kazanir.

Yesil kartin onaylandigi tarihten itibaren 5 yil sonra ise kisi Amerikan vatandasi olma hakki kazanir.

Okan Sengun, Esq.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.