LIFE STYLE

Amerika Vizeleri Neler? Nasıl Amerikaya Giderim?

Amerika Vizesi Nasıl Alınır….?

Bir çok gencin hayalini süsleyen Amerika’ ya nasıl gidilir….

Rüyalar ülkesi Amerikaya gitmek için gereken tüm şartlar….

Amerika seyahati gerçekleştirecek tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatleri öncesinde pasaport kategorisi farketmeksizin Amerika vize işlemlerini başlatmalıdırlar. Amerika seyahatinde bulunacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Amerika vizesi alarak seyahat etmeleri zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), Türkiye Cumhuriyeti Hususi Pasaport (Yeşil) Türkiye Cumhuriyeti Hizmet Pasaportu (Gri) ve Türkiye Cumhuriyeti Diplomatik Pasaport (Siyah) sahibi tüm kişiler A.B.D’yi ziyaret edecek T.C. vatandaşlarının ya da Türkiye’de uzun süreli ikamet izni (oturum izni) sahibi yabancıların, Amerika vizesi işlemleri için Ankara Amerika Büyükelçiliği veya İstanbul Amerika Başkonsolosluğuna vize müracaatında bulunmaları gerekmektedir. Amerika vize başvuru sahibinin seyahat planlarının aksamaması için Amerika vize işlemlerine başlamak için ideal tarih, Amerika’ya muhtemel seyahat tarihinden en az 6-8 hafta öncedir.

Amerika vize işlemlerinde bulunacak kişiler, “Amerika Göçmen Olmayan Vize” statüsünde başvuru yapmalıdırlar. Amerika Konsolosluğu Göçmen olmayan Amerika vizeleri ile başvuru sahibine Amerika’da, ziyaret, eğitim veya çalışma amacıyla geçici kalma hakkı tanır. Amerika vize kategorisi başvuru sahibinin seyahat amacına göre: Diplomatik ve Resmi Vize, Turizm Vizesi, İş Amaçlı Vize, Transit Geçiş Vizesi, Öğrenci ve Değişim Programı Vizesi, Geçici Çalışma Vizesi olarak farklılık gösterebilmektedir. Ancak bütün göçmen olmayan vize başvuru sahipleri (yaş kategorisi ne olursa olsun) DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunu doldurmakla yükümlüdür.
Amerika Vize Kategorileri

Turistik, Ticari ve Transit Geçiş Vizeleri

B-1/B-2 Turistik veya Ticari Amaçlı Ziyareti Vizesi

Tatil amaçlı veya aile ziyaretinde bulunmak; mesleki toplantı kısa süreli dil okulu, çocuklar için yaz kampı ve konferanslara katılmak amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

B-1 Ticari Amaçlı Ziyaretçi Vizesi

Mesleki toplantı, fuar ve konferanslara katılmak amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

B-1 Ev Hizmetleri Ziyaretçi Vizesi
B-2 Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Vizesi

Tıbbi tedavi amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

C Transit Vizesi

Uçak veya Gemiye katılmak için Amerika’ya gelen mürettebat üyesi, Amerika dışında iki ülke arasında seyahatin bir parçası olarak Amerika’ya bağlantılı seyahat edenler için başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

D, C1/D Mürettebat Vizesi

Gemilerde ya da Amerika’daki uluslararası havayollarında çalışan kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

E1/E2 Yatırımcı Vizesi

Ticari Anlaşmalı Tüccar veya Yatırımcı vizesi, Amerika ile ticaret ve sefer anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olan ve temel olarak Amerika ile anlaşma yaptığı ülke arasında hizmet veya teknoloji ticareti de dahil olmak üzere önemli bir ticaret yapmak ya da yatırım yaptığı bir kuruluşun faaliyetlerini geliştirmek, yönetmek veya önemli miktarda sermaye yatırımı yapmak için Amerika’ya Gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

E3 Avustralya Özel İşçi Vizesi

Uzmanlık gerektiren bir işte geçici olarak çalışmak için Amerika’ya giden Avustralya vatandaşları için geçerli bir göçmen olmayan vize türüdür.

I Basın Mensubu Vizesi

Muhabir, film ekipleri, editörler ve benzeri meslekler gibi, mesleklerini yapmak için Amerika’ya gelen “yabancı medya temsilcilerine” yönelik göçmen olmayan vize türüdür. Basın mensubu vizesine hak kazanmak için, faaliyetin bilgi sağlamak için vazgeçilmez olması gerekir ve genellikle haber toplama veya güncel olaylarla muhabirlik yapma. Spor etkinlikleri ile ilgili haber yapmak için Amerika’ya gidilmesi için Basın Mensubu vizesi uygundur.
Amerika Öğrenci ve Değişim Programı Vizeleri

F1,F2 Öğrenci Vizeleri

Amerika’da akademik eğitim veya uzun süreli dil eğitim almayı amaçlayan öğrencilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

J1,J2 Değişim Programı Vizeleri

Amerika’daki değişim programlarına katılımları onaylanan kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

M1,M2 Mesleki Eğitim Vizeleri

Amerika’da mesleki veya akademik olmayan eğitim veya dil eğitimi almak için Amerika’ya gidecek kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
Amerika Kısa Süreli Çalışma Vİzeleri

H1-B, H2-A, H2-B, H3 Geçici Çalışma Vizeleri
L Şirket İçi Transfer Vizeleri
O Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler
P Atletler, Eğlence Grupları ve Oyuncular

Diğer Vizeler

K Nişanlı Vizesi
Q1 Uluslararası Kültürel Değişim Programı
R Din Görevlileri
T İnsan Ticareti Mağduru Vizesi
U Suç Faaliyeti Mağduru Vizesi
TN/TD NAFTA Vizeleri
Diplomatik ve Resmi Vizeler

Amerika DS-160 Formu

Göçmen olmayan Amerika vizesi için Amerika Konsolosluğu’na veya Büyükelçiliği’ne başvuru yapan tüm başvuru sahiplerinin, Amerika DS-160 Başvuru Formu’nu eksiksiz ve doğru bir şekilde İngilizce olarak doldurması ve vize randevusundan en geç 3 iş günü önce internet üzerinden online form doldurma işleminin bitmiş olması gerekmektedir. Bu uyum koşullarını tamamlayamamış kişilerin, Amerika Konsolosluğu/Büyükelçiliği’ne vize başvuruları kabul edilmemektedir. Amerika vize başvuru sahipleri, bu ve benzeri durumlar karşısında başvuru işlemleri için yeni bir randevu almaları gerekecektir.

Amerika DS-160 Formunun doldurulması sırasında, dijital fotoğraf yüklenmesi de gerekmektedir. Amerika vize başvuru işlemleri için kullanılacak fotoğrafların boyut ve içerik bakımından belli kriterlere sahip olması gerekmektedir. Amerika Konsolosluğu tarafından belirlenmiş kriterlere uygunluk göstermeyen fotoğrafların Konsolosluk vize sistemine yüklenmesi, vize başvuru işlem süresinin uzamasına sebep olacaktır. Amerika vizesi için kullanılacak fotoğrafın, başvuru sahibinin son güncel halini görüntülemesi adına son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir. Eğer daha önceki vizelerde kullanılmış ise; yeni bir fotoğraf yüklenmesi zorunludur.

Amerika DS-160 Formu

Başvuru formunun doldurulması sırasında, formun bir kopyasının sabit diske kaydedilmesi ve formun doldurulmasının her aşamasında kaydetme işleminin tekrarlanması çok önemlidir. Formun doldurulması sırasında 20 dakikadan fazla işlem durdurulursa, oturum kendini kapatacaktır. Bütün bilgiler silinmiş olacaktır.

Amerika vizesi için Formun doğru, net ve açık yanıtlarla doldurulmaması, vize türünün seçilmemesi ve bazı soruların boş ve uygulanamaz şekilde doldurulması; Amerika Konsolosluğu yetkililerinin vize görüşmesi esnasında başvuruyu reddetmesine sebep olmaktadır.

Amerika Konsolosluğu’na vize müracaatı yapacak kişilerin, DS-160 formunu doldurmalarının ardından formu sistem üzerinden Konsolosluğa göndermeleri, başvurunun yapıldığı anlamını taşır.

ÖNEMLİ NOT: DS-160 formu üzerinde herhangi bir değişiklik, yalnızca formun elektronik olarak imzalanmadan ve Konsolosluğa gönderilmesinden önce yapılabilmektedir. “imzala” ve “gönder” seçeneğine tıklanmadan önce girilen tüm bilgilerin doğru olduğundan emin olun.

DS-160 formunun en son aşamasında yer alan “Sign Application” (Formu İmzalayın) butonuna basarak elektronik imza atılır. İmzalanmaması durumunda, başvuru sonuçlandırılmamış sayılmaktadır.
Amerika DS-160 Formu Fotoğraf Özellikleri

Amerika DS-160 formuna yüklenmesi gereken fotoğrafta başın, saçın üst tarafından boyna kadar olan bütün kısım görünmelidir. Uygun bir fotoğrafta başın boyu 25-35 mm olmalı ya da fotoğrafın % 50-70’lik kısmını kaplamalıdır.

Başın duruşu fotoğraf kalitesi için önemlidir. Yüzün tamamının görünmesi için fotoğraf çerçevesini ortalamalı, yüzün tamamı kameraya dönük, gözlüksüz ve gözlerin açık olması gerekmektedir.

Fotoğrafın arka planı desensiz ve beyaz olmalıdır. Renkli fotoğraf mecburidir.

Dine sebepler haricinde başı örten şapka, bere gibi aksesuarlar kullanılmamalı, yüz hatlarının tamamı başörtüsü tarafından gölgelenmeyecek şekilde görünür olmalıdır.

Amerika DS-160 Formu için kullanılacak fotoğrafın ölçüsü 5×5 cm boyutlarında ve kare şeklinde, fotoğrafın çözünürlüğü en düşük 600×600 piksel- en yüksek 1200×1200 piksel olmalıdır.
Amerika Konsolosluğundan Randevu Alımı

Vize müracaatı için Amerika Konsolosluğundan randevu alımı öncesinde mutlaka Amerika Konsolosluğu resmi internet sitesinde bulunan DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formu’nun doldurulmasını istemektedir. Online bir form olan DS-160 Formu, Amerika Konsolosluğu’na vize işlem başvurusu yapabilmek için resmi web sitesi üzerinden doldurulması gerekecektir. Amerika DS-160 Formunun doğru ve eksiksiz olarak doldurulma işlemi sonlanmasının ardından barkodlu onay sayfasının çıktısının alınması gerekmektedir.

Amerika Konsolosluğu’na vize müracaat işlemlerinin ilk bölümünü tamamlayabilmek için vize başvuru sahiplerinin Konsolosluk resmi web adresindeki bilgiler doğrultusunda Amerika vize randevusu almaları gereklidir. Internet erişimine ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda, +90 850 252 63 55 telefon numarasından hafta içi Pazartesi-Cuma arası Saat:07:00-19:00 arası, Vize Bilgi Servisi’ni arayarak, telefonla randevu alınabilmektedir.

Amerika Konsolosluğunun vize randevusu alınan web adresinin ziyaret edilmesi sırasında sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Hesap Oluştur” bölümüne girerek, başvuru sahibinin pasaport numarası, doğum tarihi ve uyruğu ile ilgili bilgilerle, kişiye özel hesap oluşturması istenmektedir. Amerika seyahat amacına uygun vize türü seçilerek, kimlik bilgileri bölümüne başvuru sahibinin nüfus cüzdan bilgileri girilir. Pasaportun teslim edilmesinin istendiği PTT şubesi seçilir. Amerika Vize başvuru ücretini ödeme şekli işaretlenerek, Amerika vize randevusu için tarih ve saat seçeneklerine ulaşılır. Başvuru sahibine uygun bir randevu tarihi onaylanması ile işlem tamamlanmış olur.

Önemli Not: Amerika Konsolosluğu yetkilileri ile vize mülakat randevusu için Amerika Konsolosluğuna/Büyükelçiliğine gelirken, seyahat sebebine uygun evrakların hazır bulunması zorunludur.

Başvuru sahipleri vize görüşmesi için geldiklerinde, barkodlu onay sayfasını da yanlarında getirmeyi unutmamalıdırlar.

Amerika Konsolosluğunda Vize Mülakatı

Amerika Konsolosluğu vize randevu günü, başvuru sahibi ile Amerika vize mülakatını Türkçe ve İngilizce olarak yapmaktadır. Amerika Konsolosluğu yetkilileri, Amerika vize mülakatı öncesinde başvuru sahibinin parmak izini almaktadır. Amerika vize mülakatı sırasında parmak izinin alınması, DS-160 formundaki tüm sorulara doğru cevap verildiğini ve mülakat sırasında da doğruları söyleyeceğine dair verilen bir tasdik anlamı taşımaktadır.

Amerika vizesi işlemleri için başvuru sahiplerinin Amerika Konsolosluğu ve Büyükelçiliği’nin resmi tatillerini ve milli bayramlarını göz önünde bulundurmaları, seyahate dair doğabilecek vize gecikme riskini ortadan kaldıracaktır.
Amerika Vize İşlemleri

Amerika Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: turkish.turkey.usembassy.gov

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.