GÜNCEL HABERLERTEOLOJİ

Amentü Duası..Amentü Okunuşu ve Anlamı…İman Duası Nedir?

Amentü Duası..Amentü Okunuşu ve Anlamı…İman Duası Nedir?

Değerli mümin kardeşlerimiz….imanımız her zaman bizimle birlikte olmalıdır….İmanımızı hatırlamak için islamın amentüsünün bilmek zorundayız….

Peki islamın amentüsü nedir? Bu çalışmamızda islamın amentüsünü sizlerle paylaşmak istiyoruz….

Amentümüzü hiç bir zaman unutmıcaz inşallAhü rabbül alemin…..

amentü duası

Amentü Anlamı

Ben Allâh-ü Te’âlâ’ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allâh-ü Te’âlâ’nın yaratmasıyla olduğuna inandım.

Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te’âlâ’dan başka ilâh yoktur.

Ve yine şahadet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O’nun kulu ve peygamberidir.

amentü duası

Amentü kelime anlamı olarak inandım, iman ettim demektir. Duanın anlamına baktığımızda da imanın 6 şartına inanmayı ve Peygamber Efendimiz’in (S.a.v.) Allah’ın kulu ve peygamberi olduğunu dilimizle söylediğimiz bir duadır.

Amentu duasını okuduğumuz her zaman; Allah’a iman ettiğimizi, imanın şartlarına inandığımızı ve Hz. Muhammed’in (S.a.v.) O’nun kulu ve peygamberi olduğunu söylememiz demektir.

amentü faziletleri

Amentü Duası Kuran-ı Kerim’de geçer mi?

Amentü kelimesi ve amentünün bazı bölümleri Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir, ama tamamaı Kur’an da geçmez. Örneğin Bakara suresi ve Nisa suresindeki ayetlerde şöyle geçer;

“…Asıl erdemli kişi Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden;…” (Bakara suresi, 177. ayet)

“Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gününü inkâr eden kimse iyice sapıtmıştır.” (Nisa suresi, 36. ayet)

İşte Amentü da Kur’an’ın bu ayetleri ile oluşturulmuş bir bütündür, bir duadır, bir tasdik etmedir.

amentü faziletleri

Amentü Duası namazlarda okunur mu?

Amentü namazlarda okunan dualardan değildir. Namazlardan sonra dua edilirken okunabilir, çünkü bu dua iman esaslarını dile getiren, müminin kendini manevi yönden dinç tutmasını sağlayan, imanını tekrar dil ile tasdik ettiren duadır.

Özellikle küçük çocuklara ilk öğretilen dualardan biridir. Ama bu duayı ezberlerken veya ezberletirken mutlaka anlamı ile öğreterek ve açıklayarak benimsetmek gerekir. Tüm dua ve sureler için aslında geçerlidir bu. Biz okuduğumuz duaların, surelerin, ayetlerin anlamlarını bilmeli ve öğrenmeliyiz.

amentü faziletleri

İslam dininin iman esasları ilmihal kitaplarında amentü terimiyle ifade edilir. Peki,amentü nedir? Amentü duası nasıl okunur? Amentü duasının anlamı nedir? İslamın esasları nlerdir? Diyanet’in İlmihal-1 “İman ve İbadetler” kitabında yer alan bilg ilere göre, iman esasları hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri sizler için derledik.

amentü faziletleri

AMENTÜ NEDİR?

İslâm dininin iman esasları ilmihal kitaplarında âmentü terimiyle ifade edilir. Arapça âmene fiilinin birinci tekil şahsı olan âmentü, “inandım” demektir. Terim olarak, iman esaslarını kısa ve öz olarak ihtiva eden metni ifade etmek için kullanılır.

amentü faziletleri

Arapça’da âmene fiilinin birinci tekil şahsı olan ve “inandım” mânasına gelen âmentü, Kur’an’da üç yerde, söz sahibinin imanını açıklarken kullandığı bir ifade olarak geçer. Şûrâ sûresinde doğrudan doğruya Hz. Peygamber’e “âmentü” demesi emredilir. Buna dayanarak âmentünün Kur’an’da yer alan bir terim olduğunu söylemek mümkündür.

amentü faziletleri

“Âmentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi hayrihî ve şerrihî mine’llāhi teâlâ; ve’l-ba’sü ba’de’l-mevti hakk eşhedü en lâ ilâhe illâllāh ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûlüh” = “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna iman ettim. Ölümden sonra diriliş gerçektir. Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in onun kulu ve elçisi olduğuna şahadet ederim” şeklinde sıralanan ve mü’menün bih olarak da adlandırılan itikadî esasların hepsi âmentü terimiyle ifade edilir.

AMENTÜ DUASI OKUNUŞU

Âmentünün metni şudur: “Âmentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi hayrihî ve şerrihî minallâhi teâlâ ve’l-ba’sü ba’de’l-mevti hakkun. Eşhedü enlâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne muhammeden abduhû ve rasûlüh.”

amentü faziletleri

AMENTÜ DUASININ ANLAMI

Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna inandım. Öldükten sonra diriliş haktır. Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim.

amentü faziletleri

İSLAM’IN İMAN ESASLARI NELERDİR?

Âmentüde belirtilen esasların hepsi Kur’an’da çeşitli ifadelerle yer almıştır: “…Asıl iyi olan kimse, Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaba, peygamberlere inanan…dır” (el-Bakara 2/177), “Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gününü inkâr ederse, şüphesiz derin bir sapıklığa sapmıştır” (en-Nisâ 4/136) meâlindeki âyetlerde iman esasları Allah’a, meleklere, kitaplara, peygamberlere ve âhirete iman olmak üzere beş ilkede toplanmış, kader bunlar arasında zikredilmemiştir. Ancak bazı âyetlerde (er-Ra’d 13/8; el-Hicr 15/21; el-Furkan 25/2; el-Kamer 54/49) her şeyin Allah’ın takdirine bağlı bulunduğuna dair ifadelerden hareketle âlimler hayrı ve şerri ile birlikte kadere inanmayı bir iman esası olarak zikretmişlerdir.

İlgili resim

Cibrîl hadisinin Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî ve İbn Mâce rivayetleri de kader konusunu bir iman esası olarak zikreder. Kader konusunun iman esaslarını belirten âyetlerde yer almayışı, Allah’ın ilim, irade, kudret ve tekvîn sıfatlarının kapsamı içinde yer almasına bağlanmalıdır. Çünkü Allah’ın anılan sıfatlarına gereğince inanan, kadere de inanmış olmaktadır.

Âmentü’nün Halim Özyazıcı tarafından celî-sülüs ve nesih hatlarla yazılmış güzel bir terkibi

Âmentüde yer alan esaslardan Allah’a iman ile kader ve kazâya iman konularında, vahiyle birlikte aklî-mantıkî açıklama ve ispatlar yapılabileceği, his ve tecrübeye dayalı bilgilerden yararlanılabileceği kabul edilmiş ise de, âhirete iman ve meleklere iman konularında bu mümkün görülmemiş, bu hususlarda sadece vahyin verdiği bilgilere güvenilebileceği belirtilmiştir.

amentü faziletleri

Amentü Duası Okunuşu Ve Türkçe Meali

“Amentü” Arapça “İnandım” anlamına gelir. Amentü bir sure veya dua değildir, İslam dinin iman esaslarını ifade eder. İmanın şartında belirtilen esaslarla kelime-i şehadetin birleşmesi gibi

Amentü Duası Okunuşu Ve Türkçe Meali

Amentü Duası Okunuşu
Amentü billahi ve melâiketihi,
ve kütübihî ve rusülihî ve’l yevmi’l-âhıri
ve bi’l-kaderi, hayrihî ve şerrihi mina’llâhi teâlâ
ve’l-ba’sü ba’de’l mevt.
Haggun, Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh ve eşhedü enne
Muhammeden abdühû ve rasûlühü.

amentü faziletleri

Amentü Duası Anlamı
Ben Allâh-ü Te’âlâ’ya, meleklerine, kitaplarına,
peygamberlerine, âhiret gününe, kadere ; hayır ve şerrin
Allâh-ü Te’âlâ’nın yaratmasıyla olduğuna inandım.

İlgili resim

Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki,
Allâh-ü Te’âlâ’dan başka ilâh yoktur. Ve yine şahadet
ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O’nun
kulu ve peygamberidir.

Kaynak:namazsitesi.com, www.fikriyat.com, sabah.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.