Devlet MemuruFinans GündemKARİYERÖne Çıkan Haberler

Aday Memur Üniversiteye Araştırma Görevlisi Olarak Atanabilir mi?

Aday memurların özlük hakları, atanması cezai işlemler vb durumlarda genelde sorun yaşanmaktadır.

Konuyla ilgili olarak örnek olayda, aday memur iken araştırma görevlisi sınavını kazanan memurun nakil durumu irdelenmiştir.

Konuyla ilgili Devlet Personel Başkanlığı görüşü aşağıda gösterilmiştir…..

ÖZET: Aday memurun, üniversiteye araştırma görevlisi olarak atanmasında bir sakınca bulunmadığı hk.(7.12.1994- 11 sayılı bülten, 28. sayfa)
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi bir kuruluşta aday memur olarak çalışan ve Üniversitenizce açılan sınavda başarılı olan bir elemanın Üniversitenizin Araştırma Görevlisi kadrosuna naklen atanıp atanamayacağına ilişkin ilgi yazınız incelenmiştir.
Bilindiği üzere 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin son paragrafında; “Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu sûre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.” denilmektedir.

Memurların bir kurumdan diğer bir kuruma nakli ise aynı Kanunun 74 üncü maddesinde düzenlenmiş olup sözkonusu maddenin 1 inci fıkrasında, “Memurların bu Kanuna tabi Kurumlar arasında Kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür.” denilmektedir.


Oysa ki 657 sayılı Kanuna tabi bir kurumda aday memur olarak görev yapmakta iken özel yarışma sınavları ile girilmesi şart olan mesleklerde giriş sınavını kazanan, yahut farklı bir Personel Kanununa tabi bir kurumda ve farklı bir statüde görev kabul edenlerin yeni görevlerine atanmalarının 657 sayılı Kanunun 54 ve 74 üncü maddelerinde sözü edilen anlamda “nakil” olarak kabul edilmesi mümkün görülmemektedir.
Açıklanan sebeplerle, ilgi yazınızda sözü edilen aday memurun Üniversitenize Araştırma görevlisi olarak atanmasında bir sakınca bulunmadığı mütalaa edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.