KARİYERYök Mevzuat

2547 Sayılı Kanunun 40 ıncı Madde Kurumlar Arası Yardımlaşma

bayan-18

2547 Sayılı Kanunun 40 ıncı Madde Kurumlar arası Yardımlaşma

 

  1. a) Yükseköğretim Kurumlarında görevli öğretim üyeleri ile ders vermekle görevli öğretim yardımcıları bağlı bulundukları fakülte veya yüksekokulda haftalık ders yükünü dolduramadıkları takdirde, kendi üniversitelerinin diğer birimlerindeki veya o şehirdeki yükseköğretim kurumlarında ders yükünü doldurmak üzere rektör tarafından görevlendirilebilirler. Ders yükü içindeki çalışmalar karşılığında ek ders ücreti ödenmez. Haftalık ders yükünün üstünde başka bir yükseköğretim kurumunda görevlendirilen öğretim elemanlarına görev aldıkları kurum bütçesinden ek ders ücreti ödenir.

 

  1. b) (Değişik 9.4.1990-KHK–418/26md; İptal Anayasa Mahkemesi’nin 5.2.1992 tarih ve E.1990/22,K.1992/6 sayılı kararı ile yeniden düzenleme: 18.5.1994-KHK–527/18 md.) Öğretim üyeleri ihtiyacı olan üniversitenin isteği ve kendi arzusu üzerine ve ilgili yönetim kurullarının görüşü, rektörün önerisi ile Yükseköğretim Kurulu tarafından istekte bulunan üniversitenin birimlerinde en az bir eğitim öğretim yılı için görevlendirilebilirler. Bu şekilde görevlendirilenlerin kadroları beş yıl süre ile saklı tutulur. Açık bulunan bir öğretim üyeliği kadrosuna yapılacak atamada adayların niteliklerinde eşitlik olduğu durumlarda gelişmekte olan bölgelerdeki yükseköğretim kurumlarında toplam en az beş yıl süre bu şekilde veya kadrolu olarak hizmet yapan öğretim üyelerine öncelik verilir.

 

….40.maddenin (b) fıkrası hükmüne göre yapılan görevlendirilmelerde tebligat, işten ayrılma mehil müddeti ve işe başlama konularında Devlet Memurlarına ilişkin hükümler uygulanır. …….40.maddenin (b) fıkrası hükmüne göre yapılan görevlendirilmelerde görevlendirme kararında görev süreleri belirtilir. Bunlara özlük hakları kurumlarında devam etmek kaydıyla görev yapacağı kurumun bulunduğu yer ve özelliklerine göre o kurum kadrolarında çalışanların yararlandıkları ödenek ve diğer haklar ve 6245 sayılı harcırah kanununa göre geçici görev yolluğu, görev yapacağı üniversite bütçesinden ödenir……40.maddenin b fıkrasında belirtildiği şekilde görevlendirildikleri kendilerine tebliğ edilenlerden kanuni süresi içinde göreve başlamayanlar istifa etmiş sayılır. Bu şekilde istifa etmiş sayılanlar bu hizmeti yerine getirmedikçe herhangi bir yükseköğretim kurumunda yeniden görevlendirilemezler ve diğer kamu kuruluşlarında çalıştırılamazlar.

Devlet Üniversitelerinde Kadrolu Olarak Görev Yapan Öğretim Üyelerinin 2547 Sayılı Kanunun 40.maddesinin b fıkrası hükmüne göre Vakıf Üniversitelerinde Görevlendirilmelerine dair 31.12.2008 tarih ve 32 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yürütme Kurulu Kararı ile

1- a) görevlendirmenin yapılacağı vakıf üniversitesi ile Devlet Üniversitesi arasında bir protokol imzalanması,

  1. b) bu protokolde görevlendirilen öğretim üyesine ödenen maaşın brüt miktarının vakıf üniversitesince Devlet Üniversitesinin bütçesine her ayın on beşinci günü ödenmesinin hüküm altına alınması gerektiğine;

2- Devlet üniversitesinde kadrolu olarak görev yapan öğretim üyelerinin 2547 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesinin (b) fıkrası hükmüne göre vakıf üniversitesinde yapılan görevlendirmesinin bir sonraki yılda veya yarıyılda azaltılabilmesi için, bir önceki yıldan veya yarıyıldan borcun bulunmadığının Devlet üniversitesi rektörlüğünce Yükseköğretim Kuruluna bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir.

  1. c) Bu kanun kapsamına girmeyen Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacı, bu kurumların tercihan bulundukları şehirlerdeki diğer yükseköğretim kurumlarından koordine sonucu ismen yapacakları istek üzerine ilgili rektörlüklerce (a) fıkrasındaki esaslara göre karşılanır.
  1. d)(Ek:17.9.2004–5234/2 md.) (a) fıkrası uyarınca kendi üniversitelerinin aynı şehirdeki diğer yükseköğretim kurumlarından görevlendirilebilecek öğretim elemanı bulunmaması halinde başka şehirlerdeki yükseköğretim kurumlarından ders vermek üzere görevlendirilen öğretim elemanlarına 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre geçici görev yolluğu ve anılan fıkradaki esaslara göre iki katı ek ders ücreti ödenir. İfadesi yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.