Bütçe MevzuatıMALİYE MEVZUATIÖne Çıkan Haberler

2019 Yılı Bütçe Açığı Ne Kadar?

Maliye Bakanlığı-2

2015 Yılı Bütçe Açığı Ne Kadar?

Maliye Bakanı Ocak – Eylül dönemi ve 2016 bütçe rakamlarını paylaşıyor. Eylül ayı bütçe açığının 14.1 milyar TL olduğunu belirten Şimşek, bütçe açığının bayram öncesi ödenen emekli maaşları nedeniyle fazla geldiğini belirtti. Bakan Şimşek “Bayram öncesi ödenen emekli maaşları ek 4 milyar TL maliyet getirdi” dedi.

Büyüme bu yıl muhtemelen yüzde 3 olacağını, bunun fena olmadığını söyleyen Şimşek, “Cari açık daralıyor, bu sene muhtemelen 36,7 milyar dolar olacak, aslında daha da düşük olabilirdi. Parite etkileri dikkate alınırsa cari açıktaki iyileşme çok daha iyidir” dedi.

Türkiye’nin önümüzdeki seçim sonrası tekrar istikrarı yakalaması, güçlü hükümetle yapısal dönüşüm reform programını uygulamaya koyması halinde gelişmekte olan ülkelerden ayrışacağını belirten Şimşek, “Önümüzdeki dönemde iç talepte büyüme ılımlı devam edecek. Orta ve uzun vadede kamu maliyesindeki güçlü duruş irademizi ortaya koyduk” diye konuştu.

Şimşek bütçe konusunda ise şu bilgileri paylaştı: “Merkezi yönetim bütçesi Eylül’de 7,7 milyar lira faiz dışı açık, Ocak-Eylül döneminde 13,5 milyar lira açık, Ocak-Eylül’de 31,3 milyar lira faiz dışı fazla verdi. Emekli maaşlarını öne aldık, Eylül’de bütçe açığında 6 milyar lira dönemsellik var. Bütçede 9 aylık gerçekleşmeler bütçe hedefleriyle uyumlu, kaygılanmaya gerek yok. Bu yılki bütçede revize hedeflere ve diğer hedeflere rahatlıkla ulaşabiliriz.”

Vergi gelirleri performansının çok iyi olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti: “Vergi gelirlerindeki düzelmeden dolayı vaatlerimize rağmen 2016 bütçesinde bir sapma yok. 2015 yılı sonunda bütçe giderleri hedefi 503 milyar lira, 478,5 milyar lira, bütçe açığı 24,5 milyar lira, faiz dışı fazla 29,5 milyar lira. 2015 yılı sonunda bütün kamu sıfır açık verecek. Türkiye kamu anlamında dengeyi bulmuştur. Yatırımlara, eğitime ve sağlığa bu yıl daha fazla kaynak aktardık, buna rağmen hedefleri tutturuyoruz. 2015 yılında bütçe açığı GSYH’ye oranı yüzde 1,3 olacak.”

2016 bütçesini olması gerekene göre yaptıklarını ifade eden Şimşek, “Tekrar iktidara gelirsek bütçeyi aşağı yukarı bu şekilde şekillendireceğiz diye düşünüyoruz. 2016 yılında büyümeyi yüzde 4 öngörüyoruz. Siyasi belirsizlik azalırsa rahat bir puan fazla büyürüz. Bütçe rakamları hedeflere uyumlu, kaygılanmaya gerek yok” dedi.

2016’da bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 0,7, FDF’nin GSYH’ye oranının yüzde 1,8 olacağını anlatan Şimşek, “AK Parti’nin beyannamesi tamamen bütçeye yansıtıldı. Gelir vergisi reformu yapacağız, maktu vergiler dışında vergi artışı yapmayacağız, yeni vergi yok. 2016 vergi gelirlerinin dörtte 1’ini eğitime harcacağız. 106,5 milyar lira.Gelecek yıl yatırımlara 52,1 milyar lira harcayacağız, tarıma 16,9 milyar lira kaynak aktaracağız. Gelecek yıl yatırım ve personel dışındaki harcamaları sadece deflatör kadar artırıyoruz. İmkanlar olursa yatırımları öngördüğümüzden biraz daha fazla artıracağız. Reformlar için gerekli kaynak var” diye konuştu.

Yabancılara konut satışıyla ilgili ise “Biz zaten bunu teşvik ediyoruz. Ama bunu ihracat kalemine dönüştürmek gündemimize gelmedi, çalışılmadı. Bu konu ile ilgili yeni bir çalışma yok, harhangi bir husus gündemde değil” dedi.

Şimşek, 2016’da merkezi idarelere 74 bin personel alımının planlandığını söyledi.

sözcü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.