İhale MevzuatıKAMU İHALE MEVZUATI

2016 Yılı Yapım ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Mali Kriterleri

Muhasebe-21

2016 Yılında Kamu İhale Kanunu Kapsamında Yapım (İnşaat) Ve Danışmanlık Hizmet Alım İhalelerine katılmayı düşünen firmaların, 2015 yılına ait bilânço ve gelir tablolarında aşağıda belirdiğim hususları dikkate almadıkları takdirde ihale de düşük teklif verseler dahi elenebilecekleri vurgulamak bu yazımın içeriğini oluşturmaktadır.

Firmalar 2015 yılı bilançolarını hazırlarken firmanın gerçek durumunun, bilânçoya yansıyıp yansımadığını kontrolünü yapmaları gerekmektedir. Başka bir anlatımla vergi kanunlarına göre ilgili bir hesapta görülmesi gereken bir kalemin alternatif hesapta görünmesinin sakıncası olmasa da Kamu İhale Kanununa göre sakıncası olabilmektedir. Özellikle Belli parasal limitleri aşan Kamu ihalelerinde,  ihaleye katılan firmaların bilânçoları istenmekte ve İhalenin cinsine göre ilgili uygulama yönetmenliklerinde belirtilen kriterlere, uyup uymadığına bakılmaktadır. Bundan dolayı Kamu İhalelerine katılan firmaların aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Yapım İhalelerine Katılan Firmalar;

Yapım ihalelerine katılan firmaların 2015 yılı Bilançoları aşağıda belirtilen üç kriterin birlikte sağlanmaması durumunda firmaların son üç yıla ait bilançolarına bakılmak da bu bilançolara da yer alan değerlerinin ortalaması aşağıda belirtilen kriterleri sağlamadığı takdirde istekli en düşük teklifi verse bile ihaleden elenmektedir.

  1. a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakkediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),
  2. b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),
  3. c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

d-) Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son üç yıla kadar olan yılların belgelerini sunabilirler. Bu takdirde belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Danışmanlık  Alım İhalelerine Katılan Firmalar

Danışmanlık alım ihalelerine katılan firmaların 2015 yılı Bilançoları aşağıda belirtilen üç kriterin birlikte sağlanmaması durumunda firmaların son iki yıla ait bilançolarına bakılmak da bu bilançolara da yer alan değerlerinin ortalaması aşağıda belirtilen kriterleri sağlamadığı takdirde istekli en düşük teklifi verse bile ihaleden elenmektedir.

  1. a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın hakkediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),
  2. b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),
  3. c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın hakkediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

d-) Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Yukarıda da açıkladığım üzere Vergi kanunlarına göre fazla önem arz etmeyen kriterler Kamu İhale Kanununa göre Firmaların ihaleden elenme nedeni olmaktadır. Bu nedenle Kamu İhalelerine katılan Firmaların 2015 yılı beyannameleri vermeden önce yukarıda belirtilen hususları göz önüne almaları gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.