Devlet MemuruGÜNCEL HABERLERKARİYER

Yabancı Dil Tazminatı Kimlere Verilir?

YABANCI DİL TAZMİNATI

 

-27.6.1989-KHK 375 (5.7.1991-KHK 433/12 ile değişik) Madde 2 (Ayni KHK ile) Ek Geçici Madde 7)

-20.03.1997 tarih ve 570 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname

-Yabancı dil bilgileri her yıl Mayıs ve Kasım aylarında yapılacak seviye tespiti sonucunda belirlenir.

-Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki Kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık KATSAYI ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı

ödenebilir.

-Ödenecek yabancı dil tazminatı farklı diller için farklı miktarlarda belirlenebileceği gibi, personelin görev yeri, kadro unvanı ve sorumluluğuna, bildiği yabancı dil sayısına ve düzeyine göre de farklı miktarlarda belirlenebilir.

-Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğrenimi bitirerek Kurumların teknik hizmetler sınıfı veya il ya da bölge teşkilatında birinci dereceli yönetici kadrolarına atanan yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar ve benzeri teknik bilimler lisansiyerlerinden; fiilen yatırım hizmetlerinde görevlendirilen ve yabancı dil bilgileri birinci fıkra uyarınca yapılacak seviye tespit sınavı sonucunda (A) düzeyinde olanlara 19.000.000 lira, (B) düzeyinde olanlara 11.000.000 lira, (C) düzeyinde olanlara 7.000.000 lira yabancı dil tazminatı ödenir. Ancak bu şekilde ödeme yapılacak personelin toplam sayısı kurumların başlangıç bütçesi yatırım ödeneğinin her 400 milyar lirası için (küsuru dahil) bir personel olarak hesaplanacak rakamı geçemez. Yatırım ödeneği miktarı her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenecek yeniden değerleme oranı kadar artırılmak suretiyle uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlananlara ayrıca birinci fıkra hükmü uyarınca yabancı dil tazminatı ödenmez.

-Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçerlidir.

-Yabancı dil tazminatına hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.”

-Bakanlar Kurulu her bir yabancı dil için bu göstergeleri aşmamak üzere, yapılan görevin özelliğini de dikkate alarak dillere göre farklı göstergeler tespit etmeye, ikinci ve sonraki diller için birinci dile göre indirimli göstergeler belirlemeye yetkilidir.

-Yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde yeniden sınava girmeyenlerden yabancı dil seviyeleri (A) ve (B) düzeyinde olanların tazminatları bir alt düzeyden ödenir. (C) düzeyinde olanların tazminatları kesilir.

-Yabancı dille eğitim yapan üniversitelerin mezunları ile yurt dışındaki üniversitelerde en az dört yıl öğrenim görerek lisans diploması ve yurt içinde lisans düzeyinde görmüş oldukları  öğrenim üzerine yabancı ülkelerdeki üniversitelerde en az iki yıl öğrenim gördükten sonra mastır veya doktora diploması almış olanlar ile 30.6.1939 tarih ve 3656 sayılı Kanunun 3/H maddesine göre yapılmış olan sınavı başarmış olanların yabancı dil bilgisi seviyeleri, 14.1.1994 tarihine kadar (C) düzeyinde kabul edilerek kendilerine yabancı dil tazminatı ödenir. Bunlarda sınava girerek en az (C) düzeyinde başarılı olamayanlara bu tarihten itibaren yabancı dil tazminatı ödenmez.

-657 Md.213’den sonra gelen ek Maddeye göre özel hizmet tazminatları yabancı dil bilmelerinden dolayı zamlı ödenenlere ayrıca bu yabancı dil tazminatı ödenmez.

-Yabancı dillerin hangileri için tazminat ödeneceği ile yabancı dil bilgisinin ne şekilde belirleneceğine ilişkin esaslar Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca müştereken düzenlenir.

-Yabancı dil tazminatı damga vergisi hariç, herhangi bir vergiye tabi değildir.

2017 Yılı Yabancı Dil Tazminatı

Devlet memurlarının Yabancı Dil Tazminatı ödenmesinde esas alınan yabancı dil bilgi seviyesi, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarına göre belirlenmektedir.

YABANCI DİL TAZMİNATI KAÇ YILDA BİR YAPILMAKTADIR ?

ÖSYM tarafından Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı YDS Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki kez; diğer diller için ise yılda en az bir kez yapılmaktadır.

YABANCI DİL TAZMİNATINDAN HANGİ MEMURLAR FAYDALANABİLİR ?

Kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan kamu çalışanları yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavına girebilirler

.4/B sözleşmeli personel, geçici personel ve işçi personel için yabancı dil tazminatı YDS hakkı bulunmuyor.Aday memurlar içinde her hangi bir kısıtlayaıcı hüküm olmadığı için aday memurlar yabancı dil tazminatından faydalanabilirler.

YABANCI DİL TAZMİNATI NEYE DAYANARAK ÖDENİR ?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) den en az A-B-C düzeyi 100-70 arası not alınması gerekmektedir.Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından bu düzeyde not alan kamu çalışanları aldığı nota göre aşağıdaki cetveldeki gibi yabancı dil tazminatı göstergeleri belirlenir

–90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesi
–80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesi
–70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesi
–60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesi
–50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesi

 YABANCI DİL TAZMİNATI GÖSTERGELER

(A) DÜZEYİ
(B) DÜZEYİ
(C) DÜZEYİ
96 – 100 PUAN
90 – 95 PUAN
Yabancı Dil Bilgisinden Kurumlarınca Yararlanılan Personele Bildiği Her Bir Dil İçin
1200
900
600
300
Diğer Personele Bildiği Her Bir Dil İçin
750
750
500
250

YABANCI DİL TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR ?

Yabancı dil tazminatı göstergesinde hakedilen not aralığına göre yabancı dil tazminatı göstergesi aylık katsayı ile çarpılarak sadece damga vergisi kesilip her aylıklarla birlikte peşin olarak memurlara ödenir.

Yabancı dil tazminatı gösterge X Maaş katsayısı

Memurlarda Yabancı dil tazminatı damga vergisi dışında herhangi bir kesinti yapılmaz. Yabancı dil tazminatı ödenmesinde ise  aylıklara ilişkin hükümler uygulanması, ilk ödemenin sınavın yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren yapılması gerekir.

BİRDEN FAZLA YABANCI DİL TAZMİNATI ALINABİLİRMİ ?

Yabancı dil tazminatı yönetmeliğinde belirtilen dillerden A-B-C düzeyinde başarı elde etmek şartı ile istenilen miktarda yabancı dil tazminatından faydalanılabilir. Ancak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına her seferinde  bir dilden katılınılabiliyor.

YABANCI DİL TAZMİNATI KAÇ YIL SÜRE İLE GEÇERLİDİR ?

Yabancı dil sınavları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren beş yıl süre sonuna kadar geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılmaktadır., (C) düzeyinde yabancı dil seviyesi olan 5 yıl süre sonunda YDS sınava tekrar girmez ise yabanci dil tazminatına son verilecektir.

YABANCI DİL TAZMİNATI KURUMLARINCA YARARLANIYOR NE DEMEKTİR ?

Kamu çalışanı memur YDS kazandığı yabancı dili çalıştığı kurumda aktif olarak kullanıyorsa bu kuramlarınca yararlanıyor anlamına gelmektedir.Kuramlarınca yararlanmanın yabandi dil tazminatına etkisi net tuttarda artış sağlar.Ne kadar artış sağladığı üsteki yabancı dil tazminatı göstergelerinden bakabilirsiniz.

Yabancı dil tazminatın ise kurumlarınca yararlanıp yararlanmadığı ita amirinin onayına bağlıdır.İta amiri onayın gerekçesini açıkça belirtmesi gerekir.Kurumlarınca yayarlanıp yaralanmadığı onayı yeni bir onay alana kadar geçerlidir.

Ayrıca hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, Daire Başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetleri için yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), üniversite öğretim elemanları, öğretmen kadrosuna atanmış olanlar ile mütercim ve tercümanlar için ayrıca bir onay alınmadan yabancı dil bilgisinden yararlanıldığı kabul edilmektedir.

YABANCI DİL TAZMİNATI HANGİ YABANCI DİLLERİ KAPSAMAKTADIR ?

Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca,Yunanca

YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI (YDS) EŞDEĞER SINAVLAR

Yabancı dil tazminatından faydalanmak için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı YDS  esas kabul ediliyor. IELTS,TOEFL,ÜDS gibi sınavlar ülkemizde yabancı dil tazminatında geçerli kabul edilmemektedir.

SEDAT ATLAS

Mutemet/Yazar

Memurmaasmutemeti.Com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.