Devlet MuhasebesiMALİYE MEVZUATI

Muhasebe Yetkilileri Tarafından Ödeme Emri Belgesi ve eki Belgeler Üzerinde Yapılacak Kontrollere İlişkin Muhasebat Genel Müdürlü Yazısı

Muhasebe-34

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Muhasebat Genel Müdürlüğü

Sayı : B.07.0.MGM.0.45/120-1/ 24537 31.12.2005

Konu :

BAŞBAKANLIĞA

……………………BAKANLIĞINA

……………………MÜSTEŞARLIĞINA

……………………BAŞKANLIĞINA

……………………GENEL SEKRETERLİĞİNE

??……….?..GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

?……….??..VALİLİĞİNE

……………………REKTÖRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere, 5436 sayılı Kanunla değişik 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile mali sistemimizde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden de hareketle, muhasebe yetkililerinin atanması, görev ve yetkileri ile harcama süreci ve ödeme belgesine bağlanacak kanıtlayıcı belgeler konusunda, 1/1/2006 tarihinden itibaren uyulması gereken hususlarla ilgili aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

1- 31/12/2005 tarihi itibarıyla kamu idarelerinin muhasebe hizmetlerini birinci derece sorumlu olarak yürütmekte olanlar, bulundukları kamu idarelerinin muhasebe yetkililiği görevini 1/1/2006 tarihinden itibaren sertifikalı muhasebe yetkilisi atanıncaya kadar yürütmeye devam edeceklerdir.

2- Muhasebe hizmetleri;

a) 5018 sayılı Kanuna ekli I sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki idarelerde, anılan Kanunun 61 inci maddesine istinaden Bakanlığımızca;

b) 5018 sayılı Kanuna ekli II sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idarelerden

– 1/1/2006 tarihinden önce saymanlık hizmetleri Bakanlığımızca yürütülenlerde, idarelerince sertifikalı muhasebe yetkilisi atanıncaya kadar, Bakanlığımızca belirlenen kişiler tarafından,

– 1/1/2006 tarihinden önce muhasebe hizmetleri kendilerince yürütülen idarelerde ise 31/12/2005 tarihi itibarıyla muhasebe hizmetlerini birinci derece sorumlu olarak yürütmekte olanlar tarafından,

yürütülecektir.

3- Merkezi yönetim kapsamındaki idareler (5018 sayılı Kanuna ekli I, II ve III sayılı cetvellerde yer alan genel ve özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumlar) tarafından kesin ödemelerde tahakkuk müzekkeresi ve verile emri yerine ödeme emri belgesi, ön ödemelerde (avans ve kredi işlemleri) ise saymanlık işlem fişi yerine muhasebe işlem fişi kullanılacaktır. (Ödeme emri belgesi ile muhasebe işlem fişi örnekleri www.muhasebat.gov.tr adresinden temin edilerek kullanılabilecektir.)

4- Düzenlenen ödeme emri belgelerinin tahakkukunda veya ödenmesi hususunda mülga 1050 sayılı Kanun uygulamasında görevli ve yetkili olan tahakkuk memuru, ita amiri ve sayman yerine, sırasıyla; 5018 sayılı Kanun uyarınca harcama sürecinde rol ve sorumluluk alan gerçekleştirme görevlileri, harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisi görevli ve yetkili olacaklardır.

5- Yapılacak ödemelere ilişkin olarak, anılan Kanunun 33 üncü maddesi gereğince harcama yetkililerince görevlendirilen gerçekleştirme görevlisi tarafından ödeme emri belgesi düzenlenecek ve imzalanmak için harcama yetkilisine sunulacak; harcama yetkilisince imzalanan bu belge ödemenin yapılması için muhasebe birimine gönderilecektir.

İdareler tarafından harcama yetkililerinin belirlenmesine ilişkin 1 seri numaralı ?Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ?e www.bumko.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir.

6- Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ilgili mevzuatları çerçevesinde yapacakları harcamalarda ödeme belgesine bağlanacak kanıtlayıcı belgeler hususunda, Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

7- Muhasebe yetkilileri tarafından ödeme yapılmadan önce ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde yapılacak kontroller, anılan Kanunun 61 inci maddesi uyarınca;

a) Yetkililerin imzasının tamam olması,

b) Ödemeye ilişkin ilgili mevzuatında sayılan belgelerin tamam olması,

c) Maddi hata bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi,

d) Hak sahibinin kimliğine ilişkin bilgilerin tamam olması,

ile sınırlı olacaktır.

8- Diğer taraftan, 5018 sayılı Kanun gereğince hazırlanan ve 1/1/2006 tarihinden itibaren uygulanacak olan,

a) Muhasebe Yetkililerinin Eğitimi, Sertifika Verilmesi ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

b) Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği,

c) Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

d) Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

e) Genel Bütçe Muhasebe Yönetmeliği,

Resmî Gazetede yayımlanmak üzere gönderilmiş olup, anılan Yönetmeliklere www.muhasebat.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir.

2006 yılı başından itibaren 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yeni bir malî sisteme geçilmekte olup, bu geçişin sorunsuz olarak sağlanabilmesi ve gerek tahsilat, gerekse ödemelerde sıkıntı yaşanmaması ve hizmetlerin aksatılmadan yürütülmesi için idarelerce gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve tedbirlerin alınması önem arzetmektedir.

Bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim.

Maliye Bakanlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.