KARİYERÖğretmenÖne Çıkan Haberler

Memur Öğretmenlerin Mevzuat Düzenleme Talebi

MEVZUAT DÜZENLEMESİ BEKLENİYOR

 

Başvurmadıkları resmi kanal hemen hemen kalmadı!

Yüzlerce haberleri yayınlandı internet sitelerinde.

Sosyal medya üzerinden de  #memuröğretmenlermağdur etiketiyle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Eğitim yazarlarının köşelerinde, bloglarında, sayfalarında dile getiriliyorlar.

Mecliste soru önergesi oldular.

Milli Eğitim Komisyon tutanaklarında yer aldılar.

Ulusal-yerel yazılı basında, televizyon kanallarında bile konu oldular.

Eğitim sendikalarının atama yönetmeliği taslaklarında yer aldılar.

Sonuç olarak mağdur edilişlerinin 5.(beşinci) yılındalar.

Binlerce öğretmen açığı var.

 

“Kimler kimler öğretmenliğe geçirildi! Bizler hala asıl mesleğimize geçirilmeyi bekliyoruz. Kısacası bizleri mağdur edenlerin pek de umurlarında değiliz

 diyorlar.

 

“Kurumlar arası öğretmenliğe geçişin” kendileri için de tekrar mevzuata yerleştirilmesini bekliyorlar.

 

Öğretmenlik hakkına sahip bu kamu personeli; mağduriyetleri ve çözüm önerileri içeren bilgi dosyalarını fırsat bulundukça ilgililere yetkililere ulaştırmaya çalışarak haklı seslerini duyurmaya iyi niyetle devam ediyor.

 

2012 yılında öğretmenlik hakkına sahip devlet memurlarının kurumlar arası geçiş hakkı DMK’nın 74. Maddesine rağmen yönetmelik değişikliği ile bir gece yarısı ellerinden alındı.

 

Gerekçe olarak liyakatin ancak KPSS ile sağlanabileceği ve bunun için kurumlar arası geçişin kaldırıldığı söylendi. Ancak;

 

*KPSS ile atanmadıkları halde üniversitelerin araştırma-öğretim görevlileri MEB öğretmen kadrolarına KPSSsiz ÖABTsiz kurumlar arası geçiş yapabildi.

 

* Dershane öğretmenleri sınavsız atandı. 674 sayılı KHK ile devlet memuru da olmayan özel eğitim-öğretim kurumlarındaki 5000 öğretmen KPSS’siz ÖABT’siz devlet öğretmenliği kadrolarına atanmıştır.

 

Memuröğretmenlerle aynı statüdeki öğretmenlik kriterlerini taşıyan şehit-gazi yakınları. ” kurumlar arası geçişle” KPSS’siz, ÖABT’siz hizmet sürelerine bağlı olarak devlet öğretmenliğine kaydırılmıştır.

 

Daha önce geçenlerde ve şimdiki geçişlerde hangi liyakat arandı? Memuröğretmenlerden farklı ve fazla hangi liyakat bulundu?

 

Örneğin 80000 civarı ücretli mevsimlik çalışan ücretli öğretmen) liyakat sahibi midir acaba? Hatta bunlar öğretmen olarak kabul edilebilir midir?

 

*Dilekçelerine istinaden, KPSS ve ÖABT şartı olmadan “28 Şubat Mağduru” olarak adlandırılanlar memuriyetten MEB öğretmen kadrolarına tekrar geçirildi!

 

* KPSSsiz ve ÖABTsiz, milli sporcuların MEB’e öğretmen olarak alımı yapıldı.

 

* Engelliler için ÖABTsiz E-KPSS ile alım ve öğretmenliğe geçişler yapılmıştır.

 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 74.Madde Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. hükmünü getirmektedir.

 

2 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete Yayımlanan Personel İşlemleri Konulu 2015/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi: “Tüm kamu kurum ve kuruluşları… c) Sınıf değiştirerek kurumlar arası nakil yoluyla yapacağı atamalarda Başbakanlıktan izin alacaktır.” şeklindedir. Yürürlükteki bu genelgeye göre memuriyette sınıf değiştirerek kurumlar arası nakil yoluyla yapılacak atamalar kapalı değildir.

 

Öğretmen Olmaya Hak Kazanmış Kamu Personeli ile Memuriyet Öncesi MEB Özelde Öğretmenlik Yapmış Devlet Memurları der ki:

 

Kamu hizmetinde bulunan, özelde öğretmenlik yapmış, sonradan KPSS ile memurluk kazanmış ya da memurluğu sırasında öğretmen olmaya hak kazanmış kamu personeline sanki ilk kez atanacaklarmış gibi “sadece ve yeniden KPSS”  koşuluyla kadrolarından istifa ettirip sözleşmeli öğretmenliğe geçişin tek seçenek bırakılması adaletsizliktir.

 

Memurluk kazanmamış ilk atamacı aday öğretmen olacak kişiler, memuröğretmenlerle aynı havuzda, aynı kulvarda değildir.Bu kişilerin çoğunluğu 657’ye tabidir. (Örneğin ilk atama yoluyla 500 tarih öğretmeni alınacaksa eski yönetmeliklerde bile bunun %3’ü olan 15 kişi kurumlar arası ilk atama yoluyla hizmet süresine göre sıralanarak alınırdı ve toplam tarih öğretmeni sayısı 515 olurdu.) Statüleri farklı olan iki kesimi karşı karşıya getirmek anlamsızdır.

 

Binlerce öğretmen açığına masrafsız verimli optimum çözüm olarak 31.08.2012 Yönetmelik Değişikliği mağduru kamu personelinden isteyenlerin kadroları öğretmen unvanıyla MEB’e aktarılmalıdır.

 

Verimli istihdam açıklamaları ve kampanyaları sürerken geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızın karşısına öğretmenlikle ilgisi olmayan bölümlerden de mezun 80.000 ücretli mevsimlik çalışanı çıkarmak yerine asıl işleri öğretmenlik olan kamu personelini gerçek mesleklerine geçirmek ve öğrencileri öğretmenleriyle buluşturmak en yararlı çözüm olacaktır.

5 thoughts on “Memur Öğretmenlerin Mevzuat Düzenleme Talebi