Gelir/Kurumlar VergisiVERGİ MEVZUATI

İlave İş Gelir Vergisi Açısından Yeni İşe Başlama Sayılır mı

mevzuat-7

İlave iş Gelir Vergisi açısından yeni işe başlama sayılır mı

Özelge: Adı geçenin fotoğrafçılık faaliyetine ilave olarak yaptığı düğün salonu işletmeciliği işinin yeni işe başlama olarak kabul edilmemesi gerekeceğinden, mükellefin şartları ihlal ettiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren gerçek usulde mükellefiyetinin 12.04.2002 tarihinden itibaren mi yoksa ertesi takvim yılı başından itibaren mi başlaması gerektiği hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Sayı: B.07.0.GEL.0.44/4405-1249/25335
Tarih: 13/06/2003

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.GEL.0.44/4405-1249 13.06.2003*25335

KONU :

……………. VALİLİĞİNE

(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)

İLGİ : …………….tarih ve ……………. sayılı yazınız.

İliniz ………. Vergi Dairesi mükelleflerinden ……………………..hakkındaki ilgide kayıtlı yazınızın incelenmesinde; adı geçenin basit usulde mükellef olarak fotoğrafçılık faaliyetine devam ederken, bu işin yanında düğün salonu işletmeciliği faaliyetine de başladığı, bu faaliyetine ait kira miktarının Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinin 2 nci fıkrasında yazılı miktarı aşması nedeniyle, düğün salonu işletmeciliği faaliyetinin yeni işe başlama kabul edilerek gerçek usulde mükellefiyetinin 12.04.2002 tarihinden itibaren mi yoksa ertesi takvim yılı başından itibaren mi başlaması gerektiği hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 153 üncü maddesinde bentler halinde sayılan mükelleflerin işe başlama bildirimlerini Kanunun 168 inci maddesinin 1 ve 2 numaralı bentleri uyarınca vergi dairesine iletme (bildirme) mecburiyetleri vardır.

Aynı Kanunun 158 inci maddesinde, ötedenberi mükellef olanların mevcut durumlarında (işleri bağlamında) meydana gelen (yeni bir vergiye tabi olma, mükellefiyet şekli ve muaflığa geçmek yönündeki) değişiklikler ile 159 uncu madde uyarınca aynı müteşşebüse ait işletmede oluşan artış ve azalışların da yine mükellefler tarafından 168/1’e göre bir ay içerisinde vergi dairesine bildirilme zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre, adı geçenin mevcut işi olan fotografçılık faaliyetinin yanısıra 12.04.2002 tarihinden itibaren yapmakta olduğu düğün salonu işletmeciliği işinin, 159 uncu madde kapsamına göre mevcut işinde artış (ilave) olarak kabul edilerek buna ilişkin bildirimini anılan Kanunun 168/1’e istinaden düğün salonu işletmeciliği işine başladığı tarih olan 12.04.2002 tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde yerine getirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesinin son paragrafında; “Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler, bu talepleri doğrultusunda takip eden ay başından veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulden vergilendirilirler. …” hükmü yer almakta olup, aynı Kanunun 47 inci maddesinin son paragrafında “2 ve 3 numaralı bent hükümleri öteden beri işe devam edenlerde takvim yılı başındaki, yeniden işe başlayanlarda ise işe başlama tarihindeki duruma göre uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, adı geçenin fotoğrafçılık faaliyetine ilave olarak yaptığı düğün salonu işletmeciliği işinin yeni işe başlama olarak kabul edilmemesi gerekeceğinden, mükellefin şartları ihlal ettiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılarak sonucundan adı geçene de bilgi verilmesini rica ederim.

Bakan a.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.