İhale MevzuatıKAMU İHALE MEVZUATI

İhalede Yeterlik Kriterlerinin Belirlenlenmesi

bayan-56

İSTENECEK BİLGİ VE BELGELER İLE YETERLİK KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ

  6.1. İhaleye katılımda istenecek bilgi ve belgelerin kapsamı

  1. İstenecek belgeler ile bunların taşıması gereken yeterlik kriterleri, ihale konusu işin tabi olduğu yönetmelik hükümlerine göre belirlenmelidir.
  2. Uygulama Yönetmeliklerinde öngörülen zorunlu belgeler mutlaka istenilmeli, ihtiyari belgeler ise işin niteliğinin gerektirdiği durumlarda talep edilmelidir.
  3. Yeterlik kriterleri, Uygulama Yönetmeliklerinde düzenlenmiş olan zorunlu değerlerle bire bir aynı olmalı, bu değerlerin üstünde veya altında bir belirleme yapılmamalıdır.
  4. Yeterlik kriterleri, katılımı ve rekabeti engellemeyecek şekilde, işin niteliğine ve gereklerine uygun biçimde belirlenmelidir.

e.Yeterlik değerlendirmesinde kullanılmak üzere istenecek bilgi ve belgeler ile bunların taşıması gerekli kriterler mutlaka hem işin ilanında hem de idari şartnamede birbirleriyle uyumlu biçimde belirtilmelidir.

  1. İhaleye katılım şartı olarak istenen bilgi, belge ve kriterler idari şartnamelerin ilgili maddelerinde hüküm altına alınmalı, söz konusu kurallara ihale dokümanı kapsamındaki ilgisiz belgelerde yer verilmemelidir.
  2. Kanunun 10 uncu maddesinde ve Uygulama Yönetmeliklerinde öngörülen yeterlik kriterleriyle ilgili bilgi ve belgeler dışında başka bilgi ve belgeler istenilmemelidir.
  3. Ortak girişimlerin ihaleye katılım kuralları Uygulama Yönetmeliklerine uygun biçimde idari şartnamede ve ilanda belirtilmelidir.

6.2 Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler

– Bankalardan temin edilecek belgeler

– İsteklinin bilançosu veya eşdeğer belgeler

– İsteklinin iş hacmini (cirosunu) gösteren       belgeler

6.3. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin bilgi ve belgeler

– Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler

– İş deneyimini gösteren belgeler

-İsteklinin organizasyon yapısına ve personel durumuna ilişkin belgeler

– Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler

– Kalite ve standarda ilişkin belgeler

6.4. İstenilmesi zorunlu ve ihtiyari belgeler

İşin yaklaşık maliyetiyle de bağlantılı biçimde istenilmesi zorunlu veya isteğe bağlı belgeler Kamu İhale Genel Tebliği ekinde yer alan tablolarda gösterilmiştir.

6.5. İş deneyimini gösteren belgeler

İş deneyim belgesi:

Adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren; iş bitirme belgesi, iş durum belgesi, iş denetleme belgesi ve iş yönetme belgesidir.

4734 sayılı Kanunda önemli değişiklikler yapan 5812 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte bütün ihale uygulama yönetmelikleri de değiştirilmiş olup; bu çerçevede iş deneyim ile ilgili hususlar da, yönetmeliklerin yürürlüğe girdiği 5/3/2009 tarihinden itibaren önemli ölçüde değişmiştir.

iş deneyim belgesinin dayandığı sözleşme açısından bedel içerme zorunluluğu getirilmiştir.

Böylece;

Yapım işlerinde; bedel içermeyen yap – sat inşaat sözleşmeleri, yap – işlet – devret sözleşmeleri, kendi arsası üzerine inşaat yapma faaliyetleri dolayısıyla iş deneyim belgesi düzenlenemeyecektir.

Mal ve hizmet alımlarında da sözleşmede bedel gösterilmemişse bu faaliyet iş deneyimi olarak kabul edilmeyecektir.

İş bitirme belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından Kanuna tabi olmadan gerçekleştirilen alımlarda; alımın niteliği sebebiyle birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan ancak süresi belli olan bir sözleşme kapsamında yapılan alımlara ilişkin olarak, sözleşme süresi ve bu dönemdeki alımın toplam tutarı esas alınarak iş bitirme belgesi düzenlenir.

Yapım işlerinde son on beş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlere ait iş deneyim belgesi kullanılabilecektir.

Yapımla ilgili hizmet işlerinden elde edilen belgelerin süresi beş yıldan on beş yıla çıkarılarak yapım işleriyle eşitlenmiştir. Böylece son on beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işlerine ait belgeler kullanılabilecektir.

İş denetleme ve iş yönetme belgelerinin süresi on beş yıl olarak belirlenmiş, belge sahibi olabilmek için işin % 80 inde bulunma şartı getirilmiştir.

İş durum belgesi düzenlenme şartları ağırlaştırılmış, sadece yapım ve yapımla ilgili hizmet işlerinde gerçekleştirme, denetleme ve yönetmeyle sınırlandırılmıştır.

Devam eden yapım ve yapımla ilgili hizmet işlerinde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, son on beş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işlerde iş durum belgesi düzenlenebilecektir.

Mal ve hizmet alım ihalelerinde iş durum belgesi düzenlenmeyecektir.

Mal ve hizmet alımlarında da belgenin beş yıllık geçerlik süresi kabul tarihinden başlatılmıştır.

İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan belgeler kullanılabilecektir.

Kabul tarihi ilk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında olan işlere ait belgeler de kabul edilecektir.

Bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen ve kabulü yapılan işlerde gerçekleştirilen işin parasal tutarının sözleşme bedeline oranına bakılmaksızın belge düzenlenebilecektir.

Kısmi kabul yapılan işlerde, işin bütünü tamamlanmadan iş bitirme belgesi düzenlenmez.

Ancak kısmi teklife açık ihalede, kısımlar farklı yükleniciler tarafından yerine getiriliyor veya her bir kısım için ayrı sözleşme düzenlenmiş ise yüklenicilerin kendi kısımlarını tamamlaması veya her bir sözleşmeye ilişkin işleri tamamlaması ve o kısmın kesin kabulünün yapılmasıyla birlikte iş bitirme belgesi düzenlenir.

Yapım ve hizmet işlerinde alt yüklenicilere iş bitirme belgesi düzenlenebilir.

Mal alımlarında alt yüklenicilere iş bitirme belgesi düzenlenemez.

İş denetleme belgeleri ilk beş yıl en fazla beşte bir oranında, daha sonraki yıllarda gerçek kişiler ile tüzel kişilerin en az beş yıldır yarısından fazla hissesine sahip olan mühendis ve mimarların iş denetleme nedeniyle alacakları belgeler tam olarak, yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler beşte bir oranında dikkate alınacaktır.

Şirket bünyesinde başkasının belgesini kullanabilmek için en az bir yıl süreyle yarıdan fazla ortaklık şartı getirilmiştir.

Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir veya noter tarafından ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur. (Ortaklık Durum Belgesi)

Tüzel kişi tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgenin, ihale veya son başvuru tarihinden geriye doğru en az bir yıldır kesintisiz olarak aynı tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortağa ait iş deneyimini gösteren belgeler teminat süresi sonuna kadar başka bir tüzel kişiye kullandırılamaz.

6.6. Mezuniyet belgesiyle (diploma) ihaleye katılma kuralları

İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işi ihalelerine başvurularında, toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl 159.957,- TL (Yüzellidokuzbin dokuzyüzelliyedi Türk Lirası) hesaplanmak üzere benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır.

On beş yıllık süre kısıtı iş deneyimi bulunan mimar ve mühendisler için uygulanmaz.

Mimar ve mühendislerin bu durumlarını yapım işlerinden elde ettikleri belgelerle tevsik etmeleri gerekir.

Mezuniyet kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu veya her iki ortağın da mühendis olup % 50-% 50 ortak olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir.

6.7. 05/03/2009 tarihinden önce alınmış belgeler

Yönetmeliklerin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış olan iş deneyim belgeleri, yönetmeliklerde öngörülen diğer şartları sağlamaları halinde, yönetmelikler kapsamında yapılan ihalelerde iş deneyimini gösteren belge olarak kullanılabilir.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları yeni yönetmeliklerden (5/3/2009’dan) sonra iş deneyimi belgesi düzenleyemeyecek olup; bu kuruluşlar tarafından bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen iş deneyim belgeleri, bu Yönetmelikte öngörülen diğer şartları sağlaması halinde, bu Yönetmelik kapsamında yapılan ihalelerde iş deneyimini gösteren belge olarak kullanılabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.