EytGÜNCEL HABERLERSOSYAL GÜVENLİK

EYT Mecliste…..EYT Son Dakika…Emeklilikte Yaşa Takılanlar

EYT-1

Emeklilikte yaşa takılanlar Meclis gündeminde

Emeklilikte yaşa takılanlar için daha önce meclise teklifte bulunulmuş, ancak yasa tasarısı kabul görmemişti. Şimdilerde emeklilik bekleyen vatandaşların gözü 1 Ekim’de faaliyete başlayacak olan TBMM’deydi. Her defasında sorular yöneltilen meseleye ilişkin önemli açıklama daha geldi. İşte, EYT son dakika gelişmeleri…

er fırsatta devlet yetkililerine yöneltilen sorulardan olan emeklilikte yaşa takılanlar meselesi yeniden gündemde. Prim gününü tamamlayan ve yaş şartını doldurmayı bekleyen vatandaşlar emekli olabilmek için EYT sorununun çözümünü talep ediyorlar. Düzenleme yürürlüğe girerse 450 bin kişinin emeklilik yolu açılacak. Geçtiğimiz günlerde Milliyetçi Hareket Partisi tarafından sunulan teklif geri çevrilmiş ve 2.3 milyon kişiyi etkileyecek olan mesele görüşülmemişti. Şimdi ise 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortası başlayan vatandaşlar emeklilik için umutlarını korurken, gözleri 1 Ekim Pazartesi günü faaliyete başlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çevrildi. Peki, emeklilikte yaşa takılanlar için herhangi bir düzenleme var mı? İşte, konuya ilişkin en taze açıklamayı yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un konuşmasının detayları…

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN FLAŞ AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kendisine yöneltilen “Emeklilikte yaşa takılanlar için herhangi bir düzenleme var mı?” sorusu üzerine  “Şu an itibariyle bize gelen bir şey yoktur. Elimizde bir şey yoktur. Bu meseleyle ilgili çalışılmamız yoktur” dedi. Prim gününü dolduran ve yaş şartını tamamlamak için beklemek durumunda olan vatandaşların beklentilerinin olmaması gerektiğini ifade etmiş oldu.

Daha önce kabine toplantısı sonrasında EYT meselesine ilişkin sorulan soruya yanıt veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Bu konu bugün gündeme gelmedi. Hükümetin gündeminde de yok. Gündeme gelince bakılır. Bütçeye üreteceği maaliyeti dikkate almak lazım” şeklinde konuşmuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un açıklamalarından diğer satır başları;

“Türkiye Kalkınma Bankası çok eski tarihlerde kurulmuş, DESİYAP olarak İşçi Yatırım Bankası olarak kurulmuş ve o günden bugüne kadar isim değişiklikleri ve Turizm Bankası ile birleşmek suretiyle bugüne kadar gelmiştir. Günümüz bankacılık sistemine ve kalkınma bankacılığının gerektirdiklerine uygun şekilde bankanın personel rejiminden tutun mevcut statüsünün gelişmesine çok fazla olanak tanımamaktadır. Yeniden yapılandırılması suretiyle Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı stratejik sektörlerin finansmanında etkin rol oynayacaktır.

Türkiye Kalkınma Bankası’nın altında Kalkınma Fonu kurulacaktır. Bu fonla hem uluslararası piyasalardan hem de Türkiye’deki piyasalardan oluşturulacak fonlarla Türkiye’nin kalkınma planları ve stratejik planları doğrultusunda öngörmüş olduğumuz sektörler finanse edilecektir. Personel rejimi iş hukukuna dönüştürülecektir.

Sektörler Kalkınma Planı’nda belirlediğimiz stratejik sektörler olarak ifade edebiliriz. Kalkınma Bankası’nın yenilenebilir enerji, turizm ve altyapı noktasında finansmanlar mevcut. Kalkınma Planı’nda Türkiye’nin stratejik sektör olarak tanımladığımız alanlarda olacaktır”

Emeklilikte yaşa takılanlar Meclis gündeminde
CHP’li Kani Beko,emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Kani Beko, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ı sordu.

CHP’li Beko, Bakan Selçuk’un cevaplaması için verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

08/09/1999 tarihinden önce sigortalı olanların emeklilik şartları arasında “yaş kriteri” bulunmamaktayken, yapılan bir düzenlemeye bu kriter eklenmiş ve bu nedenle de bazı yurttaşlarımızın emeklilik hakları ortadan kaldırılmıştır.

1. Böylesi bir düzenlemeyle getirilen yaş şartı nedeniyle emekli olamayan yurttaşlarımıza dönük bu haksız uygulamaya son vererek, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olarak bilinen yurttaşlarımızın emeklilik haklarının kazanılması konusunda bir düzenleme yapılacak mıdır?

2. 703 sayılı KHK ile yapılan bir düzenleme ile TRT çalışanları için sağlanan erken emeklilik olanağının benzer bir biçimde Emeklilikte Yaşa Takılanlar grubu da dahil tüm yurttaşlar için tanımamasının nedeni nedir?

3. 703 sayılı KHK ile yapılan düzenleme ile umulan faydanın diğer yurttaşlardan esirgenmesinin sebebi nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar”

Duymayanlar için açıklayalım. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacaklardı. Fakat DSP-ANAP-MHP hükümeti, hazırladığı sosyal güvenlik paketiyle prim gününün yanında yaş şartını da yeniden getirdi. ‘Yeniden’ diyoruz çünkü çok önceden beri uygulanan emeklilikte yaş koşulu, 1991’de Demirel Hükümeti tarafından kaldırılmış ve kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilir hale gelmişti.

30’lu ve 40’lı yaşlarda emeklilik hayali kuran çalışanlar için 8 Eylül 1999’da yapılan düzenleme şok etkisi yaptı. Örneğin 1974 doğumlu ve 1992’de çalışmaya başlayan bir bayan 2012 yılında emekli olabilecekken, yeni yasaya göre emeklilik tarihi 2023 yılına uzadı. Yani bu bayan işe girerken beklediği tarihten 11 yıl daha geç emekli olacak. İşte bu örneğimizdeki gibi yaklaşık beş milyon kişiye Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diyoruz.

BAKANIMIZIN BU ACIKLAMAYI YAPMASININ ZAMANLAMASI MANIDAR EMEKLILIKTE YAŞA TAKILANLAR 3 MAYISTA HEPIMIZ MECLISTE OLMALIYIZ YASAL CERCEVELER ICINDE HAKKIMIZI SAVUNMAK ICIN KENDIMIZI GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ SSK NIN BIZI KANDIRDIRDIGINI HERKESE SOYLEMEMIZ LAZIM DEMEKKI BIZ HAREKETE GECTIGIMIZ ZAMAN YER YERINDEN OYNUYOR….

2 thoughts on “EYT Mecliste…..EYT Son Dakika…Emeklilikte Yaşa Takılanlar