Devlet MemuruKARİYER

Dolu Kadro Nedir? Dolu Kadroya Vekalet Nedir?

Bayan-20

DOLU KADROYA VEKALET

Kadro; kamu hizmeti yapan kurumların örgütünü, kamu personelinin örgüt içindeki görevlerini, yetki ve sorumluluklarını, özlük haklarını gösteren ve düzenleyen hukuki bir kavramdır. DMK’da yer alan memuriyet sınıflarına ait görevlerin tümü kadroya bağlanmıştır. Bu kadrolar özel yasalarında belirtilen ünvanlarıyla anılırlar. Örneğin; Genel Müdür, Daire Başkanı, Müdür, Şef, Memur, Sayman, Başkan vb. gibi. Bu kadrolar kamu görevlilerinin atanmaları ile doldurulmakta, bazen de atama yapılmamak suretiyle veya uygun nitelikte kişilerin bulunmaması nedeniyle boş kalmaktadır.

Dolu kadrolar ise bazen çeşitli nedenlerle boş kalabilirler. Bu durumda kadro doludur ama yasada belirtilen nedenlerle o kadroyu işgal eden kimse hizmet verememektedir. Bu durum kadroların geçici olarak boşalması halidir.

1-KADROLARIN GEÇİCİ OLARAK BOŞALMASI

Kadroların geçici olarak boşalması halleri 657 Sayılı DMK’nın 86 ncı maddesinde sayılmıştır. Memurların;

a- Kanuni izin,

b- Geçici görev,

c- Disiplin cezası uygulaması,

d- Görevden uzaklaştırma,

nedenleriyle geçici olarak görevlerinden ayrılmaları halinde, bu memurlara ait kadrolara; kurum içinden, kurum dışından veya açıktan vekaleten atama yapılabilecektir.

Yukarıda belirtilen durumlarda, memuriyete ait kadrolar sürekli olarak değil geçici bir süre için boşalmıştır. Yani kadrolar boş değil doludur. Çünkü maddede sayılan nedenlerle görevlerinden geçici olarak ayrılan veya uzaklaştırılan memurların kadroları ile ilişikleri kesilmemekte; memuriyetten ayrı kaldıkları sürece tüm özlük ve sosyal hakları devam etmektedir.

Memuriyet kadrolarının, yukarıda sayılan nedenlerle geçici olarak boşalması hallerini açıklamak ve kapsamını belirlemek gerekmektedir.

a-Kanuni İzin

 

Kanuni izinler, 657 sayılı Kanunun 77,78,102,104,105 ve 108 inci maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunun 77 inci maddesinde yabancı bir ülke ya da uluslararası kuruluşlarda hizmet alacaklara verilen aylıksız izin, 78 inci maddesinde bilgilerini arttırmak üzere yurt dışına gönderileceklere verilen izinler, 102 nci maddesinde yıllık izinler, 104 üncü maddesinde mazeret izinleri, 105 inci maddesinde hastalık izni ve nihayet 108 inci maddesinde de aylıksız izin verilebilecek haller ve şartları düzenlenmiştir.

Memurun yasal izinli olduğu sürelerde kadrosu ile ilişiği kesilmemekte, geçici bir süre kadronun boşalması söz konusu olmaktadır.

b-Geçici Görev

 

Memurun aynı veya başka bir kurumdaki bir görevi yürütmek üzere asli görevinden uzaklaşması halinde, asli görevine ait kadrosu boşalmaz. Memurun aynı yer veya başka bir yerde (asıl memuriyet mahalleri dışında), aynı veya başka bir kurumda geçici olarak yürüteceği görev bir vekalet görevi, bir ikinci görev olabileceği gibi kendi asli görevi de olabilir.

c-Disiplin Cezası Uygulaması

 

DMK’nın 715 inci maddesinin D bendinde aynen “geçici olarak görevden çıkarma; memuru, kadrosu saklı kalmak suretiyle 1 aydan 6 aya kadar aylıksız olarak geçici süre ile görevden çıkarmaktır.” hükmü mevcut idi. Disiplin cezası uygulaması halinde de memurun kadrosu ile ilişkisi devam etmekte idi. Ancak, Kanunun 125 inci maddesinde 2670 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, memurların disiplin cezası nedeniyle görevlerinden geçici olarak ayrılmalarına olanak veren hüküm ortadan kaldırılmıştır. Bu nedenle söz konusu uygulamanın geçerliliği kalmamıştır.

d-Görevden Uzaklaştırma

 

Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbir olan “görevden uzaklaştırma” uygulaması, 657 sayılı Kanunun 137-145 inci maddelerinde düzenlenmiştir. Öte yandan aynı Kanunun 141 inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler” hükmü mevcut olduğu için, görevden uzaklaştırılan memurun kadrosu ile ilişiği kesilmeyecek ve kadro geçici olarak boşalmış sayılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.