TEFTİŞ&DENETİMTeftiş/Denetim Teknikleri

Adli ve İdari Sorşturmalarda Bilgi İstenmesi Durumunda Vergi Mahremiyeti İhlal Edilir mi?

Sayı:

B.07.0.GEL.0.28/2803-5-803/37030

Tarih:

04/08/2000

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
TARİH : 04.08.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.28/2803-5-803/37030
KONU : Vergi mahremiyetine ilişkin açıklama hk.

………………… VALİLİĞİ
(Defterdarlık Usul Gelir Müdürlüğü)
İLGİ : ………………… tarih ve ………………… sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden; söz konusu yazınız ekinde Bakanlığımıza gönderilmiş olan ….. Üniversitesi …..’den alınan 26.07.2000 gün ve 1581 sayılı yazı ile ….. Üniversitesi öğretim üyelerinden …..’in adına kayıtlı işyerinde serbest meslek faaliyetinde bulunduğu iddiası ile ilgili rektörlük tahkikatına esas olmak üzere, adı geçenin mükellefiyet kaydının bulunup bulunmadığına yönelik bilgiler istenildiği ve istenilen bilgilerin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesine göre ilgili kuruma verilip verilmeyeceği hususunda Bakanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, çeşitli vergi kanunlarında değişiklik yapan 29.07.1998 gün ve 23417 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4369 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.”…..ayrıca, kamu görevlilerince yapılan adli ve idari soruşturmalarla ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeler verilebilir. Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları vergi inceleme raporuyla tespit olunanların, kanunla kurulmuş mesleki kuruluşlarına ve 3568 sayılı Kanunla kurulan birlik ve meslek odalarına bildirilmesi vergi mahremiyetini ihlal sayılmaz. Bu takdirde kendilerine bilgi verilen kişi ve kurumlar da bu maddede yazılı yasaklara uymak zorundadırlar. ……”

Bu fıkra hükmüne göre, kendi kanunlarının uygulanması ile ilgili olmak üzere idari veya adli soruşturma yapan kamu görevlilerince istenilen bilgiler verilebilecektir. Bu şekilde kendilerine bilgi verilen kişiler de mahremiyet kapsamına girdiklerinden öğrendikleri bilgileri ifşa edemeyeceklerdir.

Yukarıda yapılan açıklamalar uyarınca, ….. Üniversitesi Hukuk Müşavirliğince adı geçen öğretim üyesinin adına kayıtlı işyerinde serbest meslek faaliyetinden dolayı mükellefiyet kaydının bulunup bulunmadığına yönelik olarak istenilen bilgilerin kamu görevlilerince yapılacak adli ve idari soruşturmalarla ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bu itibarla, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun vergi mahremiyetine ilişkin 5 inci maddesi hükmüne uyulması gerektiği hususu hatırlatılmak kaydıyla ….. Üniversitesi Hukuk Müşavirliğince istenilen bilgilerin yukarıdaki açıklamalar dairesinde verilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.