GÜNCEL HABERLERKamu Mali YönetimMALİYE MEVZUATI

5018 Sayılı Kanun ve Mali Denetim-1

Mevzuat-16

Kanun İle Mali Denetime Getirilen Hükümler

Denetim; Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısında “kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyet ve işlemlerinde hataların önlenmesine yardımcı olmak, çalışanların ve kuruluşların gelişmesine, yönetim ve kontrol sistemlerinin geçerli, güvenilir ve tutarlı hale gelmesine rehberlik etmek amacıyla; hiz-metlerin süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre; tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek; kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek, elde edilen sonuçları rapor haline getirerek ilgililere duyurmaktır” (m.38) şeklinde tanımlanmıştır.

Denetim konusunda getirilen en büyük yenilik performans denetimidir. Tanımdan da görüleceği üzere klasik denetimin yanında performans denetimi, yani amaca yönelik denetim de yapılması gerekmektedir. Sayıştay Kanun Tasarısı Taslağında kanunun amacı açıklanırken performans esaslılık hususu üzerinde yoğunlaşılmıştır. Dolayısıyla Sayıştay Kanun Tasarısı Taslağı, bu ye-niden yapılanma çalışmalarının denetim ayağını bütünlemektedir. 1996 yılında Sayıştay’a performans denetimi yapma görevinin verilmesiyle performansa denetimi, denetim sitemimize girmiştir. Ancak, bu süre zarfında performans denetimine benzer uygulamalar

maliye müfettişlerince gerçekleştirilmektedir. Maliye Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin[1] “genel kuruluş raporu” başlıklı 47. maddesinde, “genel kuruluş raporu… personelin sayı ve nitelik yönünden yeterlik derecelerini… kapsar” denilmekte ve yine aynı maddede genel kuruluş raporunda “teftiş olunan yerin genel olarak ekonomik ve mali durumunun” yer alması gerektiği belirtilmektedir. Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinden yapılan bu işlemin bir anlamda performans denetimi olduğu söylenebilir. Ancak, önemle belirtmek gerekir ki bu düzenleme modern anlamda performans denetiminin gerisindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.