Çeşitli MesleklerGÜNCEL HABERLERKARİYER

2020 Yılı Milletvekili Maaşı Ne Kadar

2019 Yılı Milletvekili Maaşı Ne Kadar

2019 Yılı Milletvekili Maaşları henüz belli olmamıştır….

2019 Yılı Milletvekili Maaşları belli olduğunda sitemizde yer alacaktır…..

2018 Yılı Milletvekili Maaşı Ne Kadar

Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor…

Mecliste halkımızı temsil eden milletvekillerinin ne kadar maaş aldığı her zaman merak konusu olmuştur…

İşte size kamu finans sitenizin yaptığı araştırma ve detayları….

Alınan bu maaşlara çeşitli sosyal haklar de ilave edilmelidir…

Öte yandah yurt dışı ve yurt içi yolluklar da milletvekillerinin özlük hakları arasında sayılabilir…

Milletvekilleri ne kadar maaş alıyorlar? 2018 yılında milletvekili maaşları ne kadar oldu? Zamlı milletvekili maaşları ne kadar? Ülkelere göre milletvekili maaşları, 2018 yılı emekli milletvekili maaşları ne kadar? Milletvekili maaş tablosu ve fazlası haberimizde.

Anayasanın 76. Maddesine göre 25 yaşını doldurmuş, yüz kızartıcı bir suçu olmayan, en az ilkokul mezunu her Türk vatandaşı milletvekili olabilir. Ülkemizde milletvekillerinin görevlerini icra etmiş oldukları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 550 adet milletvekili bulunmaktadır. Bu vekil sayısı nüfusa göre belirlenmiştir. Daha önceki yazımızda “Milletvekili nasıl olunur?”  ve “Milletvekili kimdir?” detaylı olarak anlattık. Bu yazımızda bahsi geçen milletvekilleri ne kadar maaş alıyor inceleyeceğiz.

Milletvekili Maaşları Ne Kadar?

Birçok vatandaşın milletvekili olma isteği milletvekillerinin kazandığı para yüzündendir. Çünkü bilindiği üzere milletvekilleri gayet dolgun ücretler almaktadırlar. Peki 2018 yılı milletvekili maaşları ne kadardır? İşte milletvekillerinin almış olduğu zamlı maaşları.

2018 Milletvekili Maaş Tablosu

YılMaaş (TL)Emekli Milletvekili Maaşı (TL)
201817.2919.594

Geçmiş Yıllardaki Milletvekili Maaşları Ne Kadardır?

Her sene memurlara, emeklilere cüzzi oranlarda zam yapılıyor olsa da milletvekillerinin maaşları söz konusu olduğunda aynı durum ne yazık ki söz konusu değil. Milletvekilleri sadece geçtiğimiz sene %10’un üzerinde zam alarak maaşlarını güncellediler. Hem de bu kararı mecliste yapmış oldukları oturumda oy birliği ile yaptılar. Aşağıdaki tabloda milletvekillerinin yıllara göre değişen maaşlarını görebilir ve daha iyi fikir edinebilirsiniz.

Geçmiş Yıllardaki Milletvekili Maaş Tablosu
YILMaaş (TL)Emekli Maaşı (TL)
2017168118.756
2016150008190
2015137007479
2013—–—-

Emekli Milletvekili Maaşları Ne Kadardır?

Milletvekilleri hizmet yılı ve yaş koşullarını sağladıkları taktirde en az 2 yıl milletvekili olarak görev alırlarsa emekli olabilmektedirler. Emekli milletvekilleri 2018 yılı itibariyle yapılan zamlar sonucu 9.594 TL emekli maaşı almaktadır.  Bir başka yazımızda milletvekilleri nasıl emekli olur anlattık. Bu yazımıza da göz gezdirebilirsiniz.

Milletvekili Özlük Hakları

Milletvekilleri sadece almış oldukları 17.291 TL maaşla geçinemiyorlar. Almış oldukları vekil maaşının yanında bir çok yardımdan da faydalanabiliyorlar. İşte bahsetmiş olduğumuz milletvekili özlük hakları:

  • Vefat etmiş olan milletvekili yakınlarına 12 ay yardım ödenmektedir.  Bu da yaklaşık 204.000 TL’ye tekabül etmektedir.
  • Yurtiçi ve yurt dışında görev yapan milletvekilleri almış oldukları maaşlarının yanında yolluk ve yevmiye almaktadırlar.
  • Milletvekili görev yaptığı süre boyunca kırmızı pasaport hakkına sahiptir.
  •  Kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı sosyal tesislerden ve konuk evlerinden hiçbir ücret ödemeden faydalanabilmektedirler.

Milletvekili Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Milletvekili maaşları; bütçe kanunu ile belirlenen Cumhurbaşkanı ödeneğinin %45’i kadardır. Maaşları bu şekilde hesaplanır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Maaşı Ne Kadardır?

Yapılan son zam ile beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maaşı 2018 yılı aylık brüt maaşı 53 bin 250 liradan 59 bin liraya yükselmiştir. Vergi ve sigorta primi ile diğer kesintiler düşüldüğünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aylık net maaşı 35 bin 295 liradan 39 bin liraya, yıllık net maaşı da 468 bin 852 liraya çıkacak. Zamlı yeni maaş 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek.

İşte Milletvekili Maaşlarının detayları…Kamu Finans sizler için araştırdı ve derledi…

Kamuoyuna Milletvekili ve Bakanların aldığı maaşlar abartılı bir şekilde aktarılıyor. Milletvekili ve Bakanların maaşları hakkında çok fazla spekülasyon yapılıyor. Bugünkü yazımızda Milletvekili ve Bakanların 2018 yılında alacakları net maaşları ve emekli maaşlarını ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz.

Bilindiği gibi Milletvekilleri ve bakan maaşları Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun hükümleri çerçevesinde belirlenmektedir. Söz konusu kanunun 1. maddesinde maaş ve sosyal haklara ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Buna göre söz konusu hükümde “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktardır. En yüksek devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar bu kanuna göre de gelir vergisine tabi tutulmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak ödenir. Bu yolluklar herhangi bir suretle haczedilemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanırlar” ifadelerine yer verildi.

Bu kapsamda en yüksek devlet memuru olarak Başbakanlık Müsteşarı olarak belirtilmiştir. Buna göre Milletvekili ve Bakanlara ödenen maaşlara kıstas olarak Başbakanlık Müsteşarına ödenen maaş alınmıştır.

3055 sayılı Başbakan ve Bakanların Temsil Ödenekleri İle Dışarıdan Atanan Bakanların Ödenek ve Yollukları Hakkında Kanun’un 1’inci maddesinde Başbakan ve Bakanlar hakkında önemli ifadelere yer verildi. Yenişafak’tan Ahmet Ünlü‘nün aktardıklarına göre söz konusu maddede Başbakana ve Bakanlara 5 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı çarpımı sonucu çıkan sonucu bulan miktarda temsil ödeneği verileceği ifade edildi.

539 TL DAHA FAZLA ALIYIORLAR

Bu kapsamda milletvekili maaşlarına ilave olarak 5.000 gösterge rakamının maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarda bakan ödeneği ilave ediliyor. Yapılan ilave ile Bakanların maaşı ortaya çıkıyor. Buna göre Bakanlara ödenen aylık ücret milletvekillerine ödenen maaştan 539 TL daha fazladır. Bunun yanı sıra Bakan yardımcılarının maaşları bakanlık müsteşarının maaşına eşittir. Bunun yanı sıra örnek bir Milletvekilinin maaş hesabını ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz.

MİLLETVEKİLİ MAAŞ TABLOSU

Ülkelere Göre Milletvekili Maaşları

Kuşkusuz ülkemizde milletvekili olmanın getirdiği sayısız ayrıcalık ve getiri var. Maaşlar ve özlük hakları bunlar arasında en çok tartışılanları. Peki bizim milletvekillerimizin almış oldukları maaşları, gelişmiş demokrasilerde parlamenterlik yapanlarla kıyasladığımızda nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor? İşte ülkelere göre milletvekili maaşları.

milletvekilleri ne kadar maaş alıyorlar?

Norveç
Kişi başına düşen milli gelir($): 84538
Milletvekili aylık maaşı($): 7500

Danimarka
Kişi başına düşen milli gelir($): 55890
Milletvekili aylık maaşı($): 5000

İsveç
Kişi başına düşen milli gelir($): 48935
Milletvekili aylık maaşı($): 4200

Hollanda
Kişi başına düşen milli gelir($): 46914
Milletvekili aylık maaşı($): 5660

Avusturya
Kişi başına düşen milli gelir($): 45209
Milletvekili aylık maaşı($): 8100

Belçika
Kişi başına düşen milli gelir($): 43144
Milletvekili aylık maaşı($): 5064

Fransa
Kişi başına düşen milli gelir($): 39460
Milletvekili aylık maaşı($): 4648

İngiltere
Kişi başına düşen milli gelir($): 36144
Milletvekili aylık maaşı($): 6200

İtalya
Kişi başına düşen milli gelir($): 33916
Milletvekili aylık maaşı($): 9150

İspanya
Kişi başına düşen milli gelir($): 30514
Milletvekili aylık maaşı($): 3813

Çek Cumhuriyeti
Kişi başına düşen milli gelir($): 18245
Milletvekili aylık maaşı($): 1900

Polonya
Kişi başına düşen milli gelir($): 12293
Milletvekili aylık maaşı($): 1893

Türkiye
Kişi başına düşen milli gelir($): 10094
Milletvekili aylık maaşı($): 5920

Bu yazımızda milletvekili maaşı artış oranı, bir milletvekili maaşı ne kadardır, maaş bordrosu hakkında detaylı bilgiler verdik. Milletvekili maaşları hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Konuyu özetlememiz gerekirse….

2018 Milletvekili maaşları ne kadar?

Halk tarafından genel oyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilmiş, yasama dokunulmazlığı bulunan kimseye milletvekili denir. Peki 2018 milletvekili maaşları ne kadar? emekli milletvekili maaşı ve diğer yıllara göre Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor s

Seçim zamanlarında hükümet partisi ve muhalefet partileri çalışmalar yaparak %10 seçim barajını geçerek Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekili çıkartmaya çalışmaktadır. Anayasanın 76. Maddesine göre 25 yaşını doldurmuş, yüz kızartıcı bir suçu olmayan, en az ilkokul mezunu her Türk vatandaşı milletvekili olabilir. Ülkemizde milletvekillerinin görevlerini icra etmiş oldukları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 550 adet milletvekili bulunmaktadır. Bu vekil sayısı nüfusa göre belirlenmiştir. Peki Milletvekilleri ne kadar maaş alıyo? 2018 yılında milletvekili maaşları ne kadar oldu? Zamlı milletvekili maaşları ne kadar? Ülkelere göre milletvekili maaşları haberimizde.

2018 Milletvekili Maaşları Ne Kadar?

Birçok vatandaşın milletvekili olma isteği milletvekillerinin kazandığı para yüzündendir. Çünkü bilindiği üzere milletvekilleri gayet dolgun ücretler almaktadırlar. Peki 2018 yılı milletvekili maaşları ne kadardır? İşte milletvekillerinin almış olduğu zamlı maaşları

2018 Milletvekili maaşları ne kadar?

Geçmiş Yıllardaki Milletvekili Maaşları Ne Kadardır?

Her sene memurlara, emeklilere cüzzi oranlarda zam yapılıyor olsa da milletvekillerinin maaşları söz konusu olduğunda aynı durum ne yazık ki söz konusu değil. Milletvekilleri sadece geçtiğimiz sene %10’un üzerinde zam alarak maaşlarını güncellediler. Hem de bu kararı mecliste yapmış oldukları oturumda oy birliği ile yaptılar. Aşağıdaki tabloda milletvekillerinin yıllara göre değişen maaşlarını görebilir ve daha iyi fikir edinebilirsiniz.

2018 yılında milletvekili maaşları ne kadar oldu?

Emekli Milletvekili Maaşları Ne Kadardır?

Milletvekilleri hizmet yılı ve yaş koşullarını sağladıkları taktirde en az 2 yıl milletvekili olarak görev alırlarsa emekli olabilmektedirler. Emekli milletvekilleri 2018 yılı itibariyle yapılan zamlar sonucu 9.594 TL emekli maaşı almaktadır.  Bir başka yazımızda milletvekilleri nasıl emekli olur anlattık. Bu yazımıza da göz gezdirebilirsiniz.

 Zamlı milletvekili maaşları 2018

Milletvekili Özlük Hakları

Milletvekilleri sadece almış oldukları 17.291 TL maaşla geçinemiyorlar. Almış oldukları vekil maaşının yanında bir çok yardımdan da faydalanabiliyorlar. İşte bahsetmiş olduğumuz milletvekili özlük hakları:

Vefat etmiş olan milletvekili yakınlarına 12 ay yardım ödenmektedir.  Bu da yaklaşık 204.000 TL’ye tekabül etmektedir.
Yurtiçi ve yurt dışında görev yapan milletvekilleri almış oldukları maaşlarının yanında yolluk ve yevmiye almaktadırlar.
Milletvekili görev yaptığı süre boyunca kırmızı pasaport hakkına sahiptir.
Kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı sosyal tesislerden ve konuk evlerinden hiçbir ücret ödemeden faydalanabilmektedirler.

Milletvekili Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Milletvekili maaşları; bütçe kanunu ile belirlenen Cumhurbaşkanı ödeneğinin %45’i kadardır. Maaşları bu şekilde hesaplanır.

Ülkelere Göre Milletvekili Maaşları

Kuşkusuz ülkemizde milletvekili olmanın getirdiği sayısız ayrıcalık ve getiri var. Maaşlar ve özlük hakları bunlar arasında en çok tartışılanları. Peki bizim milletvekillerimizin almış oldukları maaşları, gelişmiş demokrasilerde parlamenterlik yapanlarla kıyasladığımızda nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor? İşte ülkelere göre milletvekili maaşları.

Milletvekilleri ne kadar maaş alıyorlar?

Norveç
Kişi başına düşen milli gelir($): 84538
Milletvekili aylık maaşı($): 7500

Danimarka
Kişi başına düşen milli gelir($): 55890
Milletvekili aylık maaşı($): 5000

İsveç
Kişi başına düşen milli gelir($): 48935
Milletvekili aylık maaşı($): 4200

Hollanda
Kişi başına düşen milli gelir($): 46914
Milletvekili aylık maaşı($): 5660

Avusturya
Kişi başına düşen milli gelir($): 45209
Milletvekili aylık maaşı($): 8100

Belçika
Kişi başına düşen milli gelir($): 43144
Milletvekili aylık maaşı($): 5064

Fransa
Kişi başına düşen milli gelir($): 39460
Milletvekili aylık maaşı($): 4648

İngiltere
Kişi başına düşen milli gelir($): 36144
Milletvekili aylık maaşı($): 6200

İtalya
Kişi başına düşen milli gelir($): 33916
Milletvekili aylık maaşı($): 9150

İspanya
Kişi başına düşen milli gelir($): 30514
Milletvekili aylık maaşı($): 3813

Çek Cumhuriyeti
Kişi başına düşen milli gelir($): 18245
Milletvekili aylık maaşı($): 1900

Polonya
Kişi başına düşen milli gelir($): 12293
Milletvekili aylık maaşı($): 1893

Türkiye
Kişi başına düşen milli gelir($): 10094
Milletvekili aylık maaşı($): 5920

kaynak: Devlette.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.