FİNANSAL MUHASEBEÖne Çıkan HaberlerTicari Muhasebe

2019 Defter Açılış Tasdik Şerhi Hangi Sayfaya Yapılması Gerekir?

Defterlerin Tasdiki Ne Zaman Yapılmalıdır?

 

a-) VUK’ una göre defter tutmak zorunda olan gerçek ve tüzel kişiler, kullanacakları defterleri, aşağıda yazılı zamanlarda tasdik ettirmeye mecburdurlar:

— Öteden beri işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda;

— Hesap dönemleri Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda;

—Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde;

—Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce.

Image result for defter açılış tasdik şerhlerinin konulacağı sayfa

b-) TTK’ una göre tacir sıfatına sahip gerçek ve tüzel kişiler, bilanço ya da işletme hesabı esasına göre tutulan defterlerin hem açılış hem de kapanış tasdiki zorunludur. Yevmiye defteri, yeni yılın Ocak ayı

sonuna kadar, envanter defterinin de en geç Mart ayı sonuna kadar tamamlanarak notere kapanış tasdiki yaptırılması zorunludur.

Image result for defter açılış tasdik şerhlerinin konulacağı sayfa

Vergi Usul Kanununda, yasal defterlerin kapanış tasdikinin yaptırılması gerektiğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. VUK açısından kapanış tasdikinin yaptırılmaması re’sen takdir nedeni sayılmaz. Ancak, Ticaret Kanunu açısından kapanış tasdiki yapılmamış olması, itilaf halinde yasal defterin sahibi lehine delil olma gücünü kuvvetli değildir.

Konuyla İlgili Maliye Bakanlığı Yazısı….

Bu resim için metin sağlanmadı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.